woensdag 16 november 2011

Europese hogedruk regeert

Ook de vorige nacht vroor het weer in Drongen, met een minimum van -2,9°C. Vrijwel overal in Vlaanderen was het kwik negatief, met een uitschieter van -5°C in Diepenbeek. Het merkwaardige is dat alleen de hoogste toppen in de Ardennen ruim vorstvrij bleven. In Mont Rigi bijvoorbeeld was het zowat de hele nacht +5°C. Van een scherpe temperatuursinversie gesproken...
In de westelijke helft van Vlaanderen, waaronder Drongen, bleef het ook overdag koud. Dat had uiteraard alles te maken met de mist die daar hardnekkig bleef hangen. Drongen lag gisteren de hele dag in de zon, maar de mistgrens was nooit meer dan enkele kilometers uit de buurt. Dat was blijkbaar genoeg om het kwik serieus te drukken. Het bleef steken bij een maximum van +3,3°C. De gemiddelde temperatuur bedroeg gisteren amper +0,2°C, waardoor we ei zo na de eerste hellmanpunten konden bijschrijven.

Deze vrieskou is een mooi staaltje van koude die ter plaatse is "gemaakt". De luchtmassa waarin we ons bevinden, is eigenlijk erg zacht. Omdat de hogedrukkern niet ver uit de buurt ligt, is er weinig beweging in deze luchtmassa. Op grotere hoogte blijft de lucht zacht, maar 's nachts koelen de onderste honderden meters sterk af. De lucht raakt daardoor verzadigd en er onstaat mist. De zon is deze tijd van het jaar niet krachtig genoeg meer om het aardoppervlak voldoende op te warmen, zeker niet als het grootste deel van de zonnestralen ook nog eens gereflecteerd wordt door de bovenkant van de mistlaag. In de mistlaag loopt het kwik overdag nauwelijks op. Op plaatsen in het laagland waar de zon wel schijnt, wordt het een paar graden zachter. De hoogste temperaturen meten we op de toppen van de Ardennen, want die zitten én in de zon én in de zachtere lucht. Een voorbeeldje: vandaag was het om 14 uur in Zeebrugge +2°C, in Melle +3°C, in Ukkel +6°C, in Diepenbeek +9 en in Mont Rigi +10°C.

Morgen verzwakt het Europese hogedrukgebied eventjes. Een erg verzwakt frontaal systeem, verbonden aan een Atlantische depressie, kan daardoor over ons land trekken. De wind ruimt naar zuidzuidwest en neemt iets in kracht toe. Dat zou voldoende moeten zijn om in het westen van het land de onderste luchtlagen wat door elkaar te mengen, waardoor de mist daar optrekt en lage bewolking vormt. Ook elders in Vlaanderen neemt de bewolking toe. Daardoor verdwijnt de nachtvorst tijdelijk.
Tijdelijk, want zoals gewoonlijk toont zo'n Eurohoog zich in het late najaar bijzonder taai. Het versterkt zich weer en breidt opnieuw wat uit naar het westen. De stroming krimpt daardoor naar het zuidoosten en vanaf zondag zitten we alweer in een bijna identieke situatie als nu. De wind valt weer weg, er vormt zich plaatselijk weer mist en de onderste luchtlagen koelen opnieuw af. Plaatselijk vriest het dan weer 's nachts en waar de mist blijft hangen, blijft het ook overdag vrij koud. De grote afwezige is neerslag. Tot en met 25 november berekenen de weermodellen weinig of geen regen van betekenis.








Tot en met 24 november valt er volgens de modellen (hierboven het Amerikaanse GFS-model) nauwelijks neerslag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten