donderdag 3 november 2011

Geen extreem vroege winter

Of het al dan niet een "extreme winter" wordt, daar valt nog geen zinnig woord over te zeggen. Wat wel al duidelijk is: we krijgen geen extreem vroeg winterweer. De eerste helft van november lijkt sneeuw- en vorstloos te gaan verlopen. Dat was ooit anders. Zoals in die eerste novemberdagen van 1980. Op 3 november 1980 bleef het overdag op een aantal plaatsen in Nederland en Vlaanderen gewoon vriezen en 's nachts vroor het matig. In het noorden van Nederland stond men hier en daar zelfs op de schaats en ook bij ons lagen kreken en vaarten tijdens de herfstvakantie dichtgevroren, maar de ijsvloer werd hier net niet dik genoeg om de eerste schaatsers te kunnen dragen.

Niets van dat alles in 2011. Het is nog altijd uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. "Boosdoener" is een stevige zuidelijke stroming, op gang gezet door een hogedrukgebied boven Oost-Europa en een depressiekern tussen IJsland en Ierland. Komende nacht trekt het koufront van deze depressie over onze omgeving. Hoewel het woord "koufront" in dit geval weinig toepasselijk is. Het koelt de volgende dagen nauwelijks af. Vandaag (donderdag) liggen de maxima rond 18 à 19°C, extreem hoge waarden voor de tijd van het jaar. Morgen, na de doortocht van het koufront, gaan daar nauwelijks twee graadjes van af en leven we nog altijd ruim boven onze stand wat de maxima betreft. Tijdens het weekend liggen de maxima in Vlaanderen nog altijd rond 15°C, plaatselijk zelfs nog wat hoger.








Maandag en dinsdag staat er een noordoostenwind, maar die voert lucht aan die via een ommetje uit het zuiden van Europa komt.

Maandag en dinsdag zien de weerkaarten er op het eerste gezicht wat winters-koud uit, met een hogedrukgebied boven de Noordzee en het zuiden van Noorwegen, en een depressie boven de Middellandse Zee. Schijn bedriegt in dit geval. Maandag staat er wel een strakke wind uit het noordoosten, maar die voert geen koude lucht aan, want nergens in Europa heeft de winter al voet aan de grond. Met maxima rond 13°C kunnen we het dan alleen maar wat frisser noemen. Door de strakke wind koelt het ook 's nachts nauwelijks af. De minima komen niet veel lager uit dan 9°C.

Vanaf woensdag vestigt het hogedrukgebied zich weer boven Oost-Europa en komt de zuidelijke stroming opnieuw op gang. We krijgen dan vrij zonnig en droog najaarsweer, met maxima die opnieuw richting 15°C gaan. Ook de nachten blijven vrij zacht. De kans op nachtvorst op waarnemingshoogte (1,5 meter) is de komende tien dagen verwaarloosbaar klein.

Zoals gezegd zorgt de zuidelijke stroming ervoor dat de winter op dit ogenblik nergens in Europa al voet aan de grond heeft. Lichte vorst vinden we alleen in het uiterste noorden van Scandinavië, maar ook daar is het veel te zacht voor de tijd van het jaar. Het hogedrukgebied dat momenteel boven Oost-Europa ligt, is een warmbloedig exemplaar. Overdag komt het kwik in pakweg Polen en Tsjechië ruim boven de +10°C uit en ook 's nachts vriest het er niet. Meteen is duidelijk waarom de oostelijke wind maandag en dinsdag geen koude continentale lucht zal aanvoeren. Daar zullen in november weinig mensen rouwig om zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten