maandag 30 januari 2012

Europees model berekent zeker tien dagen winterkou

De eerstkomende dagen verlopen precies zoals in de vorige bijdrage vermeld. We maken ons dus op voor een inval van erg koude lucht. De details leest u in het artikel hieronder. De vraag is: blijft het winterweer aanhouden? Meer dan waarschijnlijk wel. In het weekend komt de zachtere lucht dichterbij, maar het ziet er naar uit dat het niet tot een geslaagde dooi-aanval komt. Hooguit wordt het tijdelijk wat minder koud.
Tot en met vrijdag zijn de berekeningen van de weercomputers erg eensluidend. Vanaf zaterdag beginnen ze uit elkaar te lopen. Dat is logisch. De bel met koude lucht heeft dan niet alleen onze omgeving, maar ook de Noordzee en de Oostzee bereikt. Daar wordt de lucht aan het oppervlak voortdurend opgewarmd door het nog warme zeewater. Die warme lucht stijgt op en veroorzaakt daardoor de vorming van lagedrukgebiedjes. Die lagedrukgebiedjes maken de verwachting onzeker. Rond hun kern gaat de lucht in tegenwijzerzin bewegen en dat verstoort de uitstroom van de koude lucht. Komt zo'n kern bij ons in de buurt, dan kan de wind van over zee gaan waaien en zorgen voor een tijdelijke dooi.

De weerkaart voor vrijdag: boven het noorden van Duitsland zien we een klein lagedrukgebiedje (T) dat boven de Oostzee is ontstaan. Dit maakt de verwachtingen ietwat onzeker.

Zo zien we bijvoorbeeld in de loop van vrijdag ten oosten van Denemarken de vorming van een lagedrukgebiedje in de Oostzee. Dat dreigt roet in het eten te gooien omdat het ervoor zorgt dat er een wig wordt gedreven in de uitloper van hogedruk in onze omgeving. Volgens het Britse UKMO splitst zich daardoor zaterdag een aparte hogedrukkern af die zich vestigt boven Frankrijk. Dat zou geen goed nieuws zijn, want daardoor draait de wind bij ons naar het westen en stroomt er zachte zeelucht binnen. Ook bij het Amerikaanse GFS model zien we datzelfde lagedrukgebied ontstaan, maar het vult net op tijd weer op en de oostelijke stroming kan zich bij ons tijdens het weekend handhaven, zij het heel erg nipt. Idem voor het Europese model: ook hier lijkt het eventjes nipt te worden tijdens het weekend, maar we blijven in de continentale lucht en uiteindelijk staat er na het weekend weer een stevige winterse setting op de weerkaarten van de operationele berekening van EC3012.
Een tijdelijke westenwind hoeft trouwens niet funest te zijn voor het verdere verloop van de winter. De zachte lucht komt dan wel dichterbij, maar ook de koude lucht is nooit ver uit de buurt. Van zodra de wind weer naar het oosten draait, zitten we meteen weer in de kou.

Merkwaardig is toch dat, ondanks deze onzekerheid, het EPS van deze avond (EC3012) héél erg eensgezind is: het blijft de komende tien dagen gewoon koud. Van woensdag tot en met vrijdag is de kans op ijsdagen in de omgeving van Gent zowat 100 procent, op zaterdag nog 90 procent en van zondag tot en met dinsdag 75 procent. Zelfs als het kwik overdag eventjes positief wordt, hoeft dat absoluut niet funest te zijn voor het ijs. Alle nachten vriest het matig tot streng. Tot en met donderdag blijft het zeker droog. Door het iets dichterbij komen van de zachtere lucht is er van vrijdag tot en met maandag elke dag 50 procent kans op wat sneeuw, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht.

We gaan er dus van uit dat het winterweer zich doorzet en dat de aangroei van de ijsvloer ook tijdens en na het weekend gewoon verder gaat. Als de sneeuw geen roet in het eten gooit, kunnen we komend weekend op een aantal plaatsen in Vlaanderen veilig schaatsen.

De pluim voor het zuiden van Nederland: het blijft volgens het Europese weermodel zo goed als zeker de komende tien dagen dag en nacht vriezen. (Bron: www.weerplaza.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten