vrijdag 13 januari 2012

Kouder, gevoelig zachter en opnieuw kouder

Er begint stilaan duidelijkheid te komen in het weerbeeld voor de komende tien dagen. Tijdens het weekend en begin volgende week wordt het wat kouder, met 's nachts lichte vorst en overdag vrij zonnig weer. Vanaf dinsdag is het tijdelijk opnieuw een heel stuk zachter, maar tegen het einde van de week wordt het opnieuw kouder. Er kan dan in Vlaanderen winterse neerslag vallen, terwijl het in de hoge Ardennen dag en nacht blijft vriezen.
De vorstgrens ligt zondagmiddag boven Polen.
We komen dit weekend onder invloed van een hogedrukgebied waarvan de kern vandaag nog boven Engeland ligt. Aan de oostflank van dit hogedrukgebied stroomt maritiem polaire lucht naar onze omgeving. Die is licht onstabiel. Vooral in het oosten kan er nog een bui vallen. Met maxima rond 7°C is het al wat minder zacht dan de voorbije dagen. Komende nacht is het licht bewolkt en zakt het kwik tot rond of iets onder het vriespunt. Het vriest overal aan de grond.

Morgen verplaatst de kern van het hogedrukgebied zich naar de Noordzee. In Vlaanderen wordt de stroming dan continentaal. Het is zonnig tot licht bewolkt, met maxima die nog altijd rond 6°C liggen. In de nacht van zaterdag op zondag vriest het licht. Zondag ligt het hogedrukgebied nog altijd boven de Noordzee. De stroming blijft bij ons continentaal en het koelt nog een paar graden af. De maxima liggen zondag rond 4°C. De nacht van zondag op maandag lijkt voorlopig de koudste te worden, met minima rond -3°C, plaatselijk nog wat lager.

Maandag breidt de hogedrukkern zich uit naar Duitsland. Het is dan overwegend zonnig, met maxima rond 2 à 3°C. Het is daarmee voorlopig de "koudste" dag. Met een beetje goede wil kunnen we het weerbeeld licht winters noemen. In de nacht van maandag op dinsdag liggen de minima in Vlaanderen opnieuw rond -3°C.

Dinsdag zakt de hogedrukkern verder weg naar het zuidoosten. Dat betekent dat we opnieuw met een zuidwestelijke stroming te maken krijgen, die geleidelijk zachtere lucht aanvoert. Het kwik ligt dinsdag overdag in Vlaanderen nog een tijdje rond 3°C, maar stijgt tegen middernacht tot 5°C. Woensdagochtend is het al 7°C. De bewolking neemt toe en er valt nu en dan regen. In de Ardennen is er tijdelijk kans op winterse neerslag.

Woensdag en donderdag hebben we te maken met een strakke westelijke stroming. Het is dan erg zacht, met maxima rond of zelfs boven 10°C en geregeld regen. Van nachtvorst is er geen sprake meer.

Verdere ontwikkeling

Het eps-gemiddelde voor zondag 22 januari (over 9 dagen dus): een trog boven Europa kan zorgen voor winterse neerslag.
Na donderdag is er in het EPS opnieuw een dalende trend merkbaar. De westelijke stroming is maar van korte duur. We zien op de weerkaarten de twee traditionele hogedrukbastions. Het hogedrukgebied van de Azoren neemt eind volgende week een vrij noordelijke positie in. Het Russische hogedrukgebied koestert uitbreidingsplannen naar Scandinavië. Daartussen zakt een diepe trog uit richting Europa. In die trog lijken depressies te kiezen voor een zuidelijke koers. Dat zou betekenen dat we te maken krijgen met vrij koud en wisselvallig weer. In de Ardennen valt de neerslag dan gegarandeerd als sneeuw. Ook in Vlaanderen neemt de kans op winterse neerslag toe. Op de Hoge Venen blijft het vanaf vrijdag allicht dag en nacht vriezen, maar bij ons is de kans op een ijsdag eerder klein. De nachtvorst is wel algemeen vanaf volgend weekend. Met een beetje geluk (of ongeluk, afhankelijk van uw voorkeur) worden we dan ook in Vlaanderen wakker met een wit tapijtje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten