zaterdag 4 februari 2012

Een prachtige winterdag

Kan een winterdag mooier zijn dan vandaag? We begonnen de dag in Drongen met zeer strenge vorst: -15,6°C. Elders in Vlaanderen daalde het kwik tot -19°C. Zelfs aan de kust vroor het streng. Nederland deed nog wat beter: daar daalde het kwik in de Noordoostpolder tot -22,9°C. Ook in Friesland daalde het kwik de voorbije nacht tot tegen de -20°C. De zon scheen hier de hele dag, maar toch kon het kwik niet hoger oplopen dan -4,3°C. Het was daarbij windstil. Ideaal voor een namiddagje schaatsen door een licht besneeuwd decor.

Onze Belgische wedstrijdrijders Kenneth Van Steenberge (nr 36) en Sven Mallezie (nr 72) deze ochtend op natuurijs aan het trainen in de zeer strenge vorst. (Foto: Helena Van Wassenhove)


De zeer strenge vorst kwam niet als een verrassing. Boven het verse sneeuwtapijtje, bij windstil weer en onder een heldere sterrenlucht kon het optimaal uitstralen. Als we de Kraenepoel in Aalter als leidraad mogen nemen, is de ijsvloer onder dat sneeuwlaagje vannacht toch verrassend goed aangedikt. Gisternamiddag was het ijs er 6 cm dik, vanochtend 10 cm. Dat was voldoende om de ijsvloer op deze turfput in Aalter vandaag vrij te geven voor het grote publiek. Het was er deze namiddag al razend druk en morgen zondag dreigt allicht de complete overrompeling.
De volgende dagen verliest het sneeuwtapijt wat van zijn isolerende capaciteiten, omdat de sneeuw "inklinkt": de sneeuwkristallen worden wat meer op elkaar gedrukt zodat er minder lucht tussen de sneeuw zit. En het is precies die lucht die zorgt voor de isolatie. Als het de komende nachten matig tot streng blijft vriezen en het sneeuwt niet meer bij, dan zal de ijsvloer overal behoorlijk aandikken.

Deze avond daalde het kwik in Drongen opnieuw tot -10,2°C, maar vanuit het westen komt wat bewolking binnendrijven en ook de wind komt wat opzetten. Daardoor zal het kwik vannacht in het westelijk deel van Vlaanderen niet veel verder meer dalen. Meer naar het oosten is wel nog zeer strenge vorst mogelijk. De bewolking hoort bij een sneeuwzone die zich ter hoogte van onze kust vast loopt op de hoge luchtdruk boven het Europese continent. In West-Vlaanderen, en dan vooral in de Westhoek, kan er in de loop van de nacht en morgenvoormiddag wat sneeuw vallen.  Maar het ziet er niet naar uit dat de sneeuwzone voorbij de Oost-Vlaamse provinciegrens geraakt.
Morgen zondag hangt er dus vrij veel bewolking in de westelijke helft van Vlaanderen, meer naar het oosten zijn er zonnige periodes. Het kwik blijft ruim onder het vriespunt: van -2°C vlak aan zee tot -5°C in Limburg. In de nacht van zondag op maandag vriest het matig in het westen, matig tot streng in het oosten. Maandag is het opnieuw overwegend zonnig, met maxima rond -3°C in het centrum van Vlaanderen. Ook aan zee blijft het licht vriezen. In de nacht van maandag op dinsdag volgt op veel plaatsen weer strenge vorst. Dinsdag is het zonnig, maar blijft het overdag nog een graadje kouder dan op maandag.

Woensdag verandert er nog weinig, op donderdag komt er wat meer bewolking en zou het kwik iets kunnen oplopen. Dat komt omdat de wind dan eventjes uit het noorden komt en dus van over de relatief warme noordelijke Noordzee waait. Maar dat betekent nog lang geen dooi.
Op de langere termijn lijkt het hogedrukgebied de neiging te hebben om zich wat meer in de omgeving van IJsland of Groenland te gaan ophouden. Dat staat garant voor wat bekend staat als "vuil winterweer": een grotere kans op sneeuw, af en toe wat positieve temperaturen, maar nog altijd duidelijk kouder dan normaal.

IJstoestand
De volgende dagen zou de ijsvloer op de meeste plaatsen toch sterk moeten aangroeien. Waar het ijs nu 8 cm dik is, zou dat tegen woensdag 16 cm moeten zijn.
Dromen van een Elfstedentocht hoeft voorlopig nog niet. Op sommige delen van de route wordt wel al geschaatst en is het ijs plaatselijk tot 11 cm dik, maar een groot deel van het traject is gisteren ondergesneeuwd en kan niet schoongemaakt worden omdat het ijs er nog onbetrouwbaar is. Dat betekent niet dat de Friezen bij de pakken blijven zitten. Zo zijn in Dokkum al hele stukken schoongeveegd en her en der is ook begonnen met ijstransplantaties: grote brokken ijs worden van elders aangevoerd om wakken op het Elfstedentraject te dichten. Als het nog een week hard genoeg blijft vriezen, is er misschien toch nog een beetje hoop.

De winter op zijn best: Sven Mallezie en Kenneth Van Steenberge deze ochtend in een prachtig decor. (Foto: Helena Van Wassenhove)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten