zondag 21 oktober 2012

Guurder herfstweer op komst

De lucht hoog boven onze hoofden is op dit ogenblik erg zacht: rond +13°C op 1500 meter hoogte. Dat is erg veel voor deze tijd van het jaar en het maakt in theorie maxima van 20°C en meer mogelijk. Daar is wel één voorwaarde voor nodig: de zon moet voldoende schijnen. Door een slepende storing die nu al dagenlang boven het westen van ons land en de Noordzee ligt, is het jammer genoeg erg grijs gebleven. Geen extra opwarming met andere woorden, en dus bleven de maxima in het Gentse vandaag zondag ook steken bij de temperatuur van de aangevoerde luchtmassa, zo'n 13°C dus. In combinatie met de vochtige lucht (98% relatieve luchtvochtigheid), de mist, de lage bewolking en de lichte regen nu en dan, zorgde dat voor een weertype dat ik nogal treffend hoorde omschrijven als: "schimmelweer".

De analysekaart van deze ochtend, met het slepende front boven onze omgeving.

Het ziet er naar uit dat we dit relatief zachte, maar sombere weer de volgende dagen zullen omruilen voor een totaal ander weertype. Boven Scandinavië ontwikkelt zich op dit ogenblik een hogedrukgebied. De zuidelijke stroming van de voorbije dagen maakt eerst plaats voor een oostelijke stroming. Er stroomt daardoor drogere, continentale lucht naar onze omgeving. De slepende storing wordt eindelijk weggeduwd, terug naar het westen. De bewolking verdwijnt morgen en maakt plaats voor de zon, ook in het westen van het land. De zachte lucht is nog niet meteen verdwenen, zodat de maxima morgen kunnen oplopen tot 21°C of meer.

De verwachtingskaart voor dinsdag (Europees model): boven het zuiden van Scandinavië ligt een hogedrukgebied.

Ook dinsdag is het nog vrij zonnig en zacht, met maxima rond 19°C.Vanaf woensdag verplaatst het hogedrukgebied zich van Scandinavië naar de Atlantische Oceaan. De wind krimpt bij ons verder van de oostelijke naar de noordelijke sector. Er verschijnen weer meer wolken en de lucht op grotere hoogte begint af te koelen, tot 10°C op 1500 meter hoogte. Dat merken we aan de maxima: die komen woensdag niet veel hoger meer dan 15 à 16°C. Het blijft woensdag waarschijnlijk wel nog droog.

Eerste Ardense sneeuw?
Donderdag vinden we de kern van het hogedrukgebied terug boven IJsland. Scandinavië is dan in de greep van lagedrukgebieden die koude lucht van boven de Noordpool aanvoeren. In het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland is het donderdag ronduit winters, met geregeld sneeuwval, overdag temperaturen grofweg tussen -5 en -10°C en 's nachts rond -15°C. Die koude lucht dringt uiteraard nog niet door tot bij ons, maar ook hier doet het kwik onder invloed van de noordelijke stroming toch een stap terug. Donderdag halen we nog maxima rond 12°C, vrijdag rond 10°C. Ook de nachten worden beduidend kouder dan nu. De minima liggen vrijdag rond 5°C, zaterdag rond 3°C. De kans op vorst aan de grond is vrij groot. De noordoostelijke wind trekt aan en er kunnen een aantal buien vallen. Het wordt met andere woorden vrij guur herfstweer. Dat zou ook het hele komende weekend nog het geval zijn, maar dat moeten we uiteraard nog even afwachten.

Het ziet er naar uit dat in de hoge Ardennen het kwik vanaf vrijdag amper nog boven het vriespunt geraakt. Dat betekent dat daar dan de eerste sneeuwbuien van het nieuwe winterhalfjaar kunnen vallen.

De verwachtingskaart voor vrijdag (Europees model): er ontstaat een noordelijke stroming. In Scandinavië valt de winter in en ook in de Ardennen kan de eerste sneeuw vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten