zondag 25 november 2012

Van zeer zacht naar licht winters

De stormdepressie die vandaag over de zuidelijke Noordzee trok, bracht ook een portie zachte lucht mee. Vanochtend vroeg lag het kwik rond 13°C. De volgende tien dagen zullen we een dergelijk thermisch hoogstandje niet meer meemaken. De geleidelijke daling van de temperatuur is ingezet. Dat zal tegen het einde van de week uitmonden in licht winters weer.

Synoptische situatie
De opbouw van de hogedrukrug boven de Atlantische Oceaan, die al een tijdje in de modellen zat, is inmiddels begonnen. De stormdepressie waar we vandaag mee te maken kregen, vult morgen volledig op boven het zuiden van Zweden. Een nieuwe depressiekern ligt dinsdag boven onze omgeving. Aan de noordzijde van deze depressiekern sijpelt lucht door die op grotere hoogte al wat afkoelt. Woensdag en donderdag staat er een strakke noordelijke stroming, in stand gehouden door een lagedrukgebied dat inmiddels boven de Alpen heeft postgevat. In het hoge noorden bouwt zich een hogedrukgordel op: van Groenland over Lapland naar Noord-Rusland. Die brengt een massa koude lucht in beweging, maar nog altijd is niet precies duidelijk waar die koude lucht uiteindelijk terecht zal komen. In eerste instantie nog niet tot bij ons. Vrijdag lijkt de grootste kou te stagneren boven het zuiden van Zweden en Noorwegen.


Het ensemblegemiddelde voor volgende week zondag: een trog gevuld met relatief koude lucht (de groene kleur) ligt boven een groot deel van Europa.
Tegen volgend weekend bedekt een diep uitgezakte trog zowat heel West-Europa. In deze trog zullen aan de grond diverse kleine lagedrukkernen ontstaan, waarvan we de positie nu nog niet kunnen inschatten. Het enige wat we wel al met zekerheid weten, is dat de bovenluchten zullen variëren tussen vrij koud, koud of zeer koud.
Als we het ensemblegemiddelde voor begin december bekijken, zien we dat de luchtdruk hoog blijft in het hoge noorden, dat de trog boven Europa zich lijkt te handhaven, maar dat ook het Azorenhoog vrij prominent aanwezig blijft. In de EPS-pluim zien we dan ook een heel scala aan temperaturen verschijnen. Voor 6 december (sinterklaasdag in België) zien we bijvoorbeeld de extremen voor de mogelijke maximumtemperatuur in Gent uiteenwaaieren van +13° tot -3°C. Voor de minimumtemperatuur is dat van -10°C tot +6°C. De onzekerheid is dus nog erg groot.

Verwachting
Laat ons toch proberen om van dat alles een zo concreet mogelijke weersverwachting te maken.
Morgen maandag ligt het kwik 's ochtends rond +7°C. Het is de hele dag wisselend tot zwaarbewolkt met geregeld wat regen of een bui. De maxima liggen rond 10 à 11°C.
Dinsdag is het meestal zwaarbewolkt met tijdelijk nog wat regen, maar grote hoeveelheden verwachten we niet. Het kwik doet een stapje terug. De minima liggen rond 6°C, maar overdag komen de maxima niet veel hoger dan 8 à 9°C.
Woendag krijgen we de zon wat meer te zien en op de meeste plaatsen blijft het droog. 's Ochtends ligt de temperatuur rond 3 à 4°C, overdag nog altijd rond 8 à 9°C. De wind draait nu wel resoluut naar het noorden.
Ook donderdag blijft de wind uit het noorden waaien. De temperatuur levert opnieuw een paar graden in, met minima rond 2 à 3°C en maxima rond 7°C. De buien worden talrijker, maar in Vlaanderen gaat het nog altijd om gewone regenbuien.

Vrijdag valt er nog altijd plaatselijk een bui, maar met minima dicht bij het vriespunt en maxima rond 5°C is het mogelijk dat die buien een licht winters karakter krijgen, met wat stofhagel of een enkele vlok natte sneeuw.
Zaterdagochtend vriest het op de meeste plaatsen in Vlaanderen licht. De maxima liggen rond 4 à 5°C en er vallen nog altijd enkele winterse buien. In Vlaanderen is de kans op droge sneeuw klein, in de Ardennen vallen er wel enkele echte sneeuwbuien of -buitjes.
Hetzelfde weerbeeld krijgen we allicht ook zondag, maar van dan af wordt de verwachting van de temperatuur erg onzeker. Het ensemblegemiddelde voor de maximumtemperatuur ligt van zondag 2 december tot en met zondag 9 december steevast rond 4 à 5°C, maar zoals gezegd is de spreiding tussen de verschillende oplossingen erg groot. Het ensemblegemiddelde voor de minimumtemperatuur ligt eerst iets onder het vriespunt, later iets er boven, maar ook hier is de spreiding erg groot.

In de Hoge Venen blijft het ensemblegemiddelde van zaterdag 2 december tot en met zondag 9 december permanent onder het vriespunt. Daar is de kans groot dat zich in die periode een mooi sneeuwdek vormt.

We evolueren de volgende dagen dus naar licht winters weer. Of dat winterweer begin december ook écht doorzet, zal pas de volgende dagen duidelijk worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten