woensdag 28 november 2012

Via "licht winters" terug naar af

De voorbije dagen is weer duidelijk geworden dat het erg onverstandig is om je blind te staren op de operationele berekeningen van de diverse weermodellen. Op basis daarvan verschenen berichten in de media dat de eerste week van december "berekoud" zou gaan verlopen. Daar komt dus weinig of niets van in huis. Na een licht winters weekend, evolueren we weer naar temperaturen die normaal zijn voor de tijd van het jaar. Ook in Oost-Europa krijgt de winter niet echt voet aan de grond, alleen Scandinavië en de Alpenlanden bieden een echt winterse aanblik. En ja, misschien ook onze hoge Ardennen.

Een hogedrukrug boven de noordelijke Atlantische Oceaan en een trog boven West-Europa bepalen de komende dagen ons weerbeeld. In die trog zien we een omvangrijk lagedrukgebied met kern boven de Golf van Genua. Dat zorgt voor erg slecht weer in het noorden van Italië en voor een volumptueuze sneeuwdump in de Alpen, vooral aan de zuidelijke kant. Het is een vrij indrukwekkende depressie, maar om dat nu te gaan omschrijven als "een clash tussen Siberische diepvrieslucht en hete Tunesische lucht pal boven Italië" , is er eens te meer zwaar over. De extremen in de bovenlucht zijn veel groter boven het westen van Rusland, zoals we op onderstaande kaart duidelijk kunnen zien:

Boven West-Rusland liggen warme bovenluchten (oranje) en koude (donkerblauw) het dichtst tegen elkaar. Boven Italië is het contrast niet eens zo groot.

Extreem koude lucht uit Siberië dringt voorlopig nergens door boven Europa, alleen boven Scandinavië is de bovenlucht relatief koud. Aan de noordwestelijke flank van de depressie staat in onze omgeving de komende dagen een noordelijke stroming. De aangevoerde lucht is onstabiel, zodat er boven het nog warme zeewater een aantal buien ontstaan, die ook een eind het binnenland in kunnen drijven. Boven het westen van België en Nederland bedraagt de temperatuur de volgende 48 uur op 850 hPa amper -4 à -5°C. Dat is deze tijd van het jaar bij een aanlandige wind lang niet koud genoeg om voor winterse neerslag te zorgen. Boven het oosten van de Benelux is de bovenlucht kouder: tot -7° à -8°C op 850 hPa. Dat betekent dat daar de kans op (natte) sneeuw wel toeneemt, zeker boven de hogere delen van de Ardennen.

Zaterdag trekt een kleine depressiekern van de Noordzee over Noord-Nederland verder het Europese vasteland op. De kern vult daarbij ook op. Wij blijven aan de zuidelijke kant van deze kern, waardoor de wind de hele tijd van over zee blijft waaien. Met andere woorden: ook dan hoeven we in het Vlaamse laagland niet op droge sneeuw te rekenen. Wel vallen er hier en daar een paar winterse buien, met regen, stofhagel en misschien wat vlokken natte sneeuw. In het westen van het land lopen de maxima vlotjes op tot 6 à 7°C, meer naar het oosten blijven ze steken bij een graad of 4. De volgende nachten is er altijd wel kans op wat lichte vorst, zeker bij langdurige opklaringen.

Zondag is de depressiekern verder getrokken naar Noord-Duitsland en Polen. Dan komen de koude bovenluchten voorlopig het dichtst bij ons. Met een gunstige timing is het niet uitgesloten dat het in het oosten van Vlaanderen dan eventjes wat witjes wordt, maar lang duurt dat niet. Opnieuw halen we in het westen van Vlaanderen vlot +5°C overdag, in het oosten is dat +3°C. De hoge Ardennen zijn een geval apart. Daar lijkt alles precies goed te vallen om een eerste sneeuwdek van betekenis te krijgen.

Na het weekend komt er opnieuw een westelijke stroming op gang, daar zijn nu zowat alle computerberekeningen het over eens. De maxima liggen begin volgende week rond +7°C, de minima meest rond +3°C. De kans op vorst in thermometerhut in Vlaanderen is vanaf dinsdag onpnieuw enkele nachten erg klein. Het blijft wel wisselvallig: elke dag is er 70 tot 80 procent kans op neerslag. In de Hoge Venen blijven de maxima overdag rond het vriespunt hangen en vriest het 's nachts licht tot matig. Het sneeuwdek kan daar ook begin volgende week standhouden of misschien zelfs nog wat aandikken.

In Vlaanderen wordt het volgende week dus niet meteen winters. Toch is de koude lucht niet echt ver uit de buurt. De wintergrens ligt midden volgende week waarschijnlijk ergens boven Polen. Een situatie om in de gaten te blijven houden.


Waarschijnlijk komt de wintergrens volgende week ergens boven Polen te liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten