woensdag 13 januari 2016

Weerbericht woensdag 13 januari

Opgesteld op woensdag 13 januari om 09.45 uur.


Algemene situatie

Een secundaire depressiekern die rond middernacht voor de Nederlandse kust lag, stuurt in de vroege ochtend nog onstabiele lucht naar onze omgeving. Daarin trekken nog enkele buien mee. Vandaag overdag zorgt een mobiele wig voor een erg tijdelijke weersverbetering.
Vanavond en vannacht bereikt een nieuw frontaal systeem onze omgeving. Het is verbonden met een volgende randdepressie, waarvan de kern van de Britse Eilanden naar de Noordzee en het noorden van Nederland trekt. Het koufront trekt in de vroege ochtend over onze regio, 's avonds volgt dan de ingedraaide occlusie. De passage van het koufront gaat gepaard met bovenluchten van -4°C op 850 hPa en een aanlandige wind. De kans op sneeuw in het westen van Vlaanderen is dan dus klein, al kunnen er wel al wat natte sneeuwvlokken dwarrelen, vooral als de wind tijdelijk naar het zuiden krimpt. Bij de passage van de occlusie is de bovenlucht afgekoeld tot -7°C, maar de wind blijft van over zee komen en neemt fors in kracht toe. De kans op sneeuwvlokken vergroot dan, maar de temperatuur op waarnemingshoogte blijft ruim positief in onze omgeving.
De koude bovenluchten (rond -7°C) blijven we houden tot en met maandag. Bij een aanlandige wind zorgt dat in het westen voor winterse neerslag (regen, smeltende sneeuw), maar bij een aflandige wind of windstil weer volstaat dat voor droge sneeuw. Het zal de komende dagen dus van details afhangen of we ook in onze regio een (al dan niet niet tijdelijk) sneeuwdekje te zien krijgen.
Dat kan van belang zijn tijdens het weekend, als een kleine depressiekern aan de oostelijke flank van een hogedrukrug boven de noordelijke Atlantische Oceaan naar onze omgeving komt afgezakt.


Morgenavond ligt een depressiekern nabij het IJsselmeer. De koudste bovenlucht in onze omgeving zien we boven West-Vlaanderen: -7°C op 850 hPa. De buien krijgen dan ook bij ons een winters karakter. Er staat in onze omgeving ook een strak windveld.


Verdere vooruitzichten (maandag 18 januari tot en met vrijdag 22 januari)

Onzeker. Gisteren opteerde het ensemble van ECMWF nog voor opbouw van hoge luchtdruk boven onze omgeving, waarna de kern geleidelijk zou wegzakken naar het zuidoosten waardoor we stilaan in een zuidwestelijke stroming zouden komen. In de 00-run van vandaag zien we in het ensemblegemiddelde eerst de opbouw van een rug ten westen van onze regio, waardoor we nog een tijdje in een noord- tot noordwestelijke stroming zouden blijven. Later zou de luchtdruk dan stijgen tot 1030 hPa in onze omgeving, met de kern iets ten zuiden van ons.
Alles zal afhangen van hoe de hoge luchtdruk zich uiteindelijk positioneert. De meeste kans lijken we in elk geval te maken op licht wisselvallig weer met 's nachts lichte vorst en maxima gemiddeld rond 3°C. De kans op ijsdagen in onze omgeving is klein (rond 10 procent). Hetzelfde kunnen we zeggen voor maxima van 10°C of meer.
De kans dat er zich vanaf het weekend wat natuurijs vormt op ondiep water is vrij groot, de kans dat dit leidt tot schaatsijs voorlopig nog erg klein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten