zaterdag 9 januari 2016

Buienlijn actiever dan verwacht


Algemene situatie

Deze ochtend trekt een buienlijntje (actiever dan eerst verwacht) over het westen van Vlaanderen. Daarna wordt het tijdelijk droger, maar vanuit het zuidwesten nadert een warmfront. Het is verbonden aan een depressiekern boven Wales en Schotland. Rond middernacht ligt het actievere koufront boven onze omgeving. Achter dit koufront zitten ook nog een aantal buienlijnen en zondag volgt nog een occlusie. Het wordt dus een wisselvallig weekend.
Ook maandag en dinsdag ligt nog een depressiekern vrjwel stationair in de buurt van de Britse Eilanden. Zoals de kaarten er nu bijliggen, komt onze regio nét in het windveld van de zuidoostelijk quadrant terecht (waar dus een zuidwestenwind staat). De luchtmassa is maritiem polair van oorsprong, en dus vrij koud. Ze wordt in de onderste lagen wel opgewarmd door het zeewater, zodat het zeker nog niet echt winters wordt in de regio van Gent.
De ontwikkelingen na dinsdag zijn nog vrij onzeker.  De posities van de druksystemen liggen nog lang niet vast en de kleinste verschuiving in het verwachte patroon kan leiden tot een totaal ander weerbeeld.

De weerkaart van deze middag, met het complexe lagedrukgebied boven en ten westen van de Britse Eilanden.

Verdere vooruitzichten (donderdag 14 januari tot en met maandag 18 januari)

Volgens de operationele berekening van ECMWF0900 vallen op donderdagavond en vrijdagochtend alle puzzelstukjes op de juiste plaats om in Vlaanderen een pak sneeuw te krijgen bij temperaturen rond het vriespunt, daarna gevolgd door vrieskou. Het is uiteraard niet uitgesloten, maar voorlopig wel heel erg twijfelachtig of dit ook zo zal gebeuren. Het overgrote deel van de 51 eps-leden is veel terughoudender. De kans is dus erg groot dat de neerslag donderdag en vrijdag zal vallen als regen of smeltende sneeuw, bij minima rond +1°C en maxima rond +4 à +5°C.
We zien de hele periode (donderdag tot maandag) een erg vlakke drukverdeling op de kaart met het ensemblegemiddelde voor de luchtdruk. Dat betekent dat het ensemble veel verschillende oplossingen berekent en zowat alle mogelijkheden qua weertype nog open liggen.
De gemiddelde minimumtemperatuur ligt voor deze periode rond of iets onder het vriespunt, de gemiddelde maxima rond 4°. De spreiding is erg groot. De kans op maxima boven de +10° is daarbij iets groter dan de kans op ijsdagen.

Op de temperatuurpluim van ECMWF0901 is duidelijk te zien dat de hoofdberekening (rode lijn) vanaf vrijdag volledig uit de pas loopt met de rest van de berekeningen. De kans is dus héél klein dat deze berekening uitkomt, maar ook niet helemaal uitgesloten. De onzekerheid is erg groot, het heeft weinig zin om stellige uitspraken te doen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten