zondag 18 december 2016

Hoge luchtdruk ruimt plaats voor maritieme stroming

Met de 1040 hPa-isobar in onze omgeving, lag de luchtdruk gisteren en de voorbije nacht erg hoog. Zoals zo vaak in de winter, stond die hoge luchtdruk niet garant voor helder weer. In de kern zat veel vocht ingevangen, wat onder de subsidentie-inversie zorgde voor lage bewolking, nevel, mist en nu en dan zelfs wat motregen. Evenmin stond de hoge luchtdruk garant voor vrieskou. Er bleef steeds een zwakke aanlandige wind staan, waardoor vrij zachte zeelucht binnensijpelde.

De grondkaart van deze middag. De hogedrukkern net ten zuiden van onze omgeving zorgt voor een zwakke aanlandige stroming, met de aanvoer van veel vocht en vrij zachte zeelucht.


Morgen verplaatst de hogedrukkern zich van onze omgeving naar Slovakije, met nog altijd een wig naar onze regio. De wigas ligt net ten noorden van ons, waardoor er een zwakke oostelijke stroming komt te staan. Dat is ook dinsdag nog het geval. De aangevoerde luchtmassa wordt wat droger, waardoor de kans op opklaringen toeneemt. Dat zorgt ervoor dat het 's nachts wat meer kan afkoelen door uitstraling. Dinsdagochtend vriest het op veel plaatsen in Vlaanderen licht. Dinsdag overdag loopt het kwik op tot een graad of 4, terwijl we nu en dan de zon te zien krijgen.

Woensdag trekt het hogedrukgebied zich verder terug naar het oosten, terwijl we ten noordoosten van IJsland een diepe depressiekern (945 hPa) zien liggen. Wij bevinden ons woensdagochtend nog in een gebied met erg weinig drukgradiënt, waardoor het nog flink kan afkoelen. Als de opklaringen breed genoeg zijn, vriest het in de nacht van dinsdag of woensdag een graad of 3 in de regio van Gent. Mist en lage bewolking blijven wel een onzekere factor.
Woensdag overdag komen we dan geleidelijk onder de invloed van de depressie nabij IJsland en begint de zuidwestenwind aan te spannen. De bewolking neemt toe en tegen de avond valt er lokaal al wat neerslag. De maxima liggen waarschijnlijk rond 3 à 4 graden, maar met een temperatuur op 850 hPa van +5°C is het uitgesloten dat deze neerslag een winters karakter heeft.

Donderdag koelen de bovenluchten af tot -3°C op 850 hPa, maar ook dan is winterse neerslag in Vlaanderen uitgesloten. Een strakke aanlandige wind voert dan in de onderste lagen van de atmosfeer veel zachtere lucht aan. De maxima kunnen dan al oplopen tot 8°C en er valt geregeld regen.



Op de wat langere termijn zien we de polaire straalstroom meestal licht meanderend ten noorden van onze omgeving liggen (zie kaartje hierboven). Dat betekent dat we van vrijdag 23 december tot en met dinsdag 27 december de meeste kans maken op een zuidwestelijke tot westelijke stroming waarin geregeld frontale systemen meetrekken. Het is wisselvallig, er staat soms veel wind en de maxima liggen gemiddeld rond 8°C. De kans op vorst tijdens de nachten is klein. Alleen tijdens de passage van een mobiele wig is er kans op een koudere nacht, maar structureel winterweer zit er voorlopig dus niet aan te komen.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten