woensdag 1 februari 2017

Koers randdepressies bepalend voor verdere verloop

De komende dagen komen we in een strakke zuidelijke stroming terecht en gaan randdepressies ons weer bepalen. Dat is het geval tot en met zondag. Daarna lijkt zich een geblokkeerd patroon in te gaan stellen dat ons mogelijk opnieuw kouder weer kan opleveren, maar zolang het exacte gedrag van de randdepressies niet vast staat, is het bijzonder lastig om al uitspraken te doen over het mogelijke geblokkeerde verloop daarna.

Op dit ogenblik wordt ons weerbeeld bepaald door hoge luchtdruk boven Oost- en Zuid-Europa en een complex lagedrukgebied boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Dat zorgt bij ons voor een zuidelijke stroming, die vanaf vandaag erg zachte subtropische lucht aanvoert.
Binnen het complexe lagedrukgebied ontstaan voortdurend secundaire depressiekernen, waarvan we zien dat ze zelfs binnen een verwachtingstermijn van 48 uur anders worden berekend door de verschillende weermodellen.

Op de verwachtingskaart voor zaterdag zien we boven de oceaan en de Britse Eilanden diverse randdepressies liggen die bepalend zullen zijn voor het verder verloop.


Zaterdag om 00utc zien we bijvoorbeeld het Amerikaanse GFS-model een diepe randdepressie berekenen pal boven Bretagne. Bij het Europese ECMWF-model is deze kern minder diep ontwikkeld en ligt ze meer richting Golf van Biskaje. Het lijken kleine details, maar de invloed op de ontwikkeling van de blokkade na het weekend kan erg groot zijn en het verschil betekenen tussen een evolutie naar koud winterweer of naar een zachte subtropische stroming. In een geblokkeerde situatie liggen beide weertypes soms erg dicht bij elkaar.

Vandaag, morgen en overmorgen krijgen we in elk geval drie erg zachte dagen, met maxima tussen 10 en 12°C en minima boven 6°C. Vooral deze namiddag en in de nacht van donderdag op vrijdag valt er daarbij ook wat regen.
Zaterdag wordt het een fractie minder zacht, met maxima rond 8°C. Ook zondag en maandag blijft het nog vrij zacht en wisselvallig, met maxima rond 8°C en minima meest waarschijnlijk enkele graden boven het vriespunt.

Vanaf woensdag lopen de berekeningen erg uiteen. Diverse weertypes lijken nog mogelijk. Daaronder koud winterweer, met 's nachts matige vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt, zoals de operationele berekeningen al enkele keren lieten zien. Dat zou dan onder invloed zijn van een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië en Rusland. Maar voor hetzelfde geld komt het hogedrukgebied oostelijker te liggen en blijft Vlaanderen in een zuidelijke stroming liggen. In dat geval liggen de maxima rond 8°C en vriest het 's nachts niet.
Op dit ogenblik lijkt de kans op het koude weertype zo'n 30 procent en de kans op een normaal of zacht weertype zo'n 70 procent.

De ec-pluim toont de onzekerheid vanaf dinsdag. Duidelijk is te zien dat de overgang naar koud winterweer nog lang geen uitgemaakte zaak is en dat de zachte oplossingen ruim in de meerderheid zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten