donderdag 8 juni 2017

Vanavond mogelijk onweer, daarna zomers weekend

Het warmfront dat vannacht en deze ochtend over onze omgeving trok, leverde nauwelijks neerslag op. Vandaag bevinden we ons in de warme sector, waardoor het kwik kan oplopen tot zomerse waarden. In de loop van komende nacht volgt het koufront. Zoals wel vaker, zien we voor het koufront uit een thermische vore ontstaan, waarop zich felle onweersbuien kunnen ontwikkelen. Die buien kunnen vanavond onze omgeving aandoen, waardoor er plaatselijk veel regen kan vallen. Na middernacht volgt dan het koufront zelf, met opnieuw regen.
Het felste onweer wordt verwacht op de buienlijn, niet op het koufront. Tijdens die buien zijn er rukwinden mogelijk.

Het Britse model verwacht vanavond felle buien in het uiterste westen van Vlaanderen. Deze buien trekken verder het binnenland in.


Morgenochtend kan er nog een bui vallen, maar in westelijke Vlaanderen wordt het al snel droog. In het oosten van Vlaanderen kunnen er ook later op de dag nog buien vallen. De stroming is westelijk geworden, waardoor het morgen opnieuw minder warm wordt dan vandaag.

Zaterdag profiteren we van een zwak hogedrukgebied boven Centraal-Europa. De wind draait naar het zuiden en voert opnieuw warmere lucht aan. Zondag wordt een randgeval. Het zwakke hogedrukgebied ligt nog net dicht genoeg in de buurt om tegengas te geven voor een slepend front dat post vat boven het Kanaal en de Noordzee.Voor dit front uit kunnen er wel enkele buien ontstaan, zodat er geen garantie is dat zondag volledig droog zal verlopen. In de nacht van zondag op maandag zou het front dan toch over onze regio trekken, waardoor we maandag opnieuw in een westelijke stroming terecht komen die frissere zeelucht aanvoert. Het ge-jojo tussen warme en minder warme dagen blijft dus voortduren.

Voor de concrete verwachting aan de kust, kunt u zoals altijd terecht op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor Gent en Oost-Vlaanderen:

Vandaag donderdag 8 juni 2017

  • Weerbeeld: eerst vrij veel wolkenvelden, later ook brede opklaringen. Het blijft droog tot de avond.
  • Temperatuur: maximum 25°C
  • Wind: 3 à 4 Bft uit ZZW.

Vanavond en vannacht

  • Weerbeeld: na 20 uur vanavond kunnen er lokaal enkele felle onweersbuien vallen. Waar die buien precies zullen toeslaan, is uiteraard onmogelijk te voorspellen. Volg daarom best de ontwikkelingen op de neerslagradar en bliksemdetectie. Ook na middernacht kunnen er nog buien vallen.
  • Temperatuur: minimum 14°C.
  • Wind: eerst nog 3 Bft uit ZZW, later zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting. Tijdens buien zijn er uiteraard zware rukwinden mogelijk.

Morgen vrijdag 9 juni

  • Weerbeeld: eerst nog enkele buien, maar vanaf 10 uur blijft het grotendeels droog in onze regio. Er zijn flinke zonnige perioden. Verder naar het oosten blijven er wel de hele dag nog enkele buien vallen.
  • Temperatuur: maximum 20°C.
  • Wind: 4 Bft uit WZW.


Zaterdag 10 juni

  • Weerbeeld: 's ochtends hangt er nog wat lage bewolking, maar het blijft droog. De rest van de dag verloopt grotendeels zonnig. De zuidenwind voert warme lucht aan. 
  • Temperatuur: minimum 13°C, maximum 26°C.
  • Wind: 3 Bft uit ZZW.


Zondag 11 juni

  • Weerbeeld: de zon laat zich geregeld zien, maar in tegenstelling tot zaterdag kan er nu lokaal een bui vallen. De eigenlijke regenzone blijft meer dan waarschijnlijk tot de late avond of nacht ten westen van onze regio haperen, vooraleer ze dan toch overtrekt. Dat betekent dat we de hele zondag in de warme luchtmassa blijven.
  • Temperatuur: minimum 12°C, maximum 29°C.
  • Wind:  2 en overdag tijdelijk 3 Bft uit Z. 's Avonds laat of 's nachts ruimt de wind naar WNW.


Maandag 12 juni

  • Weerbeeld: het front is weggetrokken naar het oosten en we krijgen overwegend zonnig weer. De wind is opnieuw naar het westen geruimd, waardoor het gevoelig koeler is.
  • Temperatuur: minimum 16°C, maximum 21°C
  • Wind: eerst 3 en later 4 Bft uit W.

Verdere vooruitzichten (dinsdag 13 juni tot en met zaterdag 17 juni)

We komen onder de invloed van een hogedrukgebied in onze buurt. Het wordt opnieuw erg droog. De temperatuur zal afhangen van de exacte windrichting, die op zijn beurt afhangt van de precieze positie van de hogedrukkern. Ligt die kern ten noorden of ten oosten van ons, dan stroomt er (erg) warme continentale lucht naar onze omgeving, met maxima tussen 25 en 30°C. Ligt de kern vlak ten zuiden of ten westen van ons, dan krijgen we te maken met koelere zeelucht en maxima tussen 20 en 25°C. Voorlopig zijn er iets meer koelere dan warme berekeningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten