woensdag 7 juni 2017

Vandaag veel wind, morgenavond kans op onweer

De depressie nabij de Britse Eilanden zorgde gisteren zoals verwacht voor storm op het Belgische deel van de Noordzee. Een tijd lang stond er aan de meetpalen Westhinder (30 km in zee) en Wandelaar (5 km in zee) 9 beaufort uit ZW tot WZW. De rukwinden haalden uit tot 112 km/u aan de Wandelaar. Langs de kust stond er gisteren een krachtige (6 Bft) tot harde wind (7 Bft) met rukwinden tot 95 km/u.

De analysekaart van de voorbije nacht, met de stormdepressie boven de Noordzee.


Ook vandaag zorgt de depressiekern, die slechts heel langzaam richting Denemarken trekt, nog voor flink wat wind.
Vannacht en morgen kruipt een uitloper van het Azorenhoog het Europese vasteland op en vestigt zich boven de oostelijke Alpen. De wind draait bij ons daardoor wat meer naar het zuidwesten en voert opnieuw wat warmere lucht aan. In die stroming komt ook een warmfront mee, verbonden aan een depressiekern ten westen van Ierland. Dat front zorgt in het tweede deel van de nacht en morgenochtend voor veel bewolking en mogelijk ook wat neerslag.
Morgen overdag bevinden België en Frankrijk zich achter het warmfront in de brede warme sector. Boven Frankrijk ontstaat een haast traditionele thermische depressie, die vervolgens richting ons land trekt. Aan die depressie is een buienlijn verbonden, die ons morgenavond laat kan bereiken, daarna gevolgd door het koufront.

Vrijdag voert een westelijke stroming vrij koele, maritieme lucht aan. Vanaf zaterdag zouden we dan onder de gunstige invloed komen van een opbouwend hogedrukgebied boven het Europese continent. Het blijft dan droog en de wind krimpt naar het zuiden, zodat er opnieuw warmere lucht onze omgeving kan bereiken.

Vandaag woensdag 7 juni 2017

  • Weerbeeld: opklaringen en wolken wisselen elkaar af. Vooral voor de middag kan er nog een bui vallen, na de middag blijft het overwegend droog. 
  • Temperatuur: maximum 19°C
  • Wind: nog altijd veel wind, met 5 Bft uit ZW.

Vanavond en vannacht

  • Weerbeeld: vanavond is het nog licht bewolkt, maar in de loop van de nacht wordt het zwaarbewolkt en tegen de ochtend kan er een beetje regen of motregen vallen. De neerslaghoeveelheid blijft wel erg beperkt (minder dan 1 mm)
  • Temperatuur: minimum 12°C.
  • Wind: 4 Bft uit ZW, krimpend naar ZZW en afnemend tot 3 Bft.

Morgen donderdag 8 juni

  • Weerbeeld: eerst zwaarbewolkt met mogelijk een beetje regen of motregen (verwachte hoeveelheid 0 tot 2 mm). De activiteit van een warmfront blijft altijd moeilijk in te schatten, door weermodel én meteoroloog. Na de middag is het droog en schijnt de zon een tijdlang doorheen hoge sluierwolken. 's Avonds laat en in de nacht van morgen op vrijdag passeren dan een buienlijn en een koufront. Dat kan gepaard gaan met onweer en behoorlijk wat neerslag (tussen 2 en 8 mm)
  • Temperatuur: in de warme sector kan het kwik klimmen tot een zomerse 25°C.
  • Wind: 4 Bft uit ZZW. 's Avonds neemt de wind af tot 3 Bft.


Vrijdag 9 juni

  • Weerbeeld: wolken en zon wisselen elkaar af. Vooral voor de middag kan er nog een bui vallen, de rest van de dag is het zo goed als droog. 
  • Temperatuur: minimum 14°C, maximum 20°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit WZW.


Zaterdag 10 juni

  • Weerbeeld: het blijft de hele dag droog, met vooral na de middag langdurige zonnige perioden.
  • Temperatuur: minimum 12°C, maximum 24°C.
  • Wind:  2 à 3 Bft uit ZZW tot ZW.


Zondag 11 juni

  • Weerbeeld: de dag begint erg zonnig en het wordt warm. Mogelijk neemt in de loop van de dag de onweersdreiging toe, maar het is erg vroeg om daar nu al concrete uitspraken over te doen.
  • Temperatuur: minimum 14°C, maximum 28°C (met nog de nodige marge)
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting of de zuidelijke sector.

Verdere vooruitzichten (maandag 12 juni tot en met vrijdag 16 juni)

Nog altijd dezelfde trend die we ook gisteren al zagen. Het hogedrukgebied van de Azoren lijkt een uitloper te willen uitbouwen naar onze omgeving. Dat betekent dat we vrij droog weer krijgen. Voor de temperatuur kan het verschillende kanten uit. Blijft de hogedrukkern ten westen van onze regio, dan komt de stroming van over zee en is het aan de koele kant. Als de kern wat verder doorschuift en de wind van over land gaat waaien, wordt het uiteraard warmer. Voorlopig gaan de meeste berekeningen eerst de koele kant uit. Het gemiddelde voor de maximumtemperatuur ligt tot en met woensdag rond 21°C. Daarna wordt het mogelijk wat warmer. De kans op tropische hitte (30 graden of meer) is voorlopig niet groot.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten