vrijdag 20 oktober 2017

Dan toch nog herfst in de tweede helft van oktober

Als ik even kritisch terugkijk naar mijn verwachting van de vorige dagen, zien we dat eergisteren (woensdag) en gisteren (donderdag) het weer een stuk beter uitpakte dan oorspronkelijk gedacht. Typisch als er golvende storingen in de buurt liggen. Die maken de verwachtingen erg onzeker. Vooral op woensdag bleef het slepende front wat verder weg dan eerst voorzien en liet de zon zich volop zien. De doortocht van het koufront gisteren ging slechts heel lokaal gepaard met een buitje.

De weerkaart van deze middag.


De doortocht van een actief occlusiefront heeft de voorbije nacht dan uiteindelijk toch een einde gemaakt aan het fraaie nazomerweer. We zijn nu in onstabiele, maritiem polaire lucht terechtgekomen. De occlusie is verbonden aan een secundaire depressiekern die deze voormiddag boven Engeland ligt. Het ingedraaide deel van de occlusie blijft boven de zuidelijke Noordzee en trekt daarna naar Nederland.

Vannacht trekt een volgend frontaal syteem over onze regio, verbonden aan een stormdepressiekern ten westen van Ierland. Het groene eiland krijgt dus voor de tweede keer op amper een week tijd met veel wind af te rekenen. Bij ons loopt het zo'n vaart niet. In het Belgische deel van de Noordzee blijft de wind morgen allicht beperkt tot 8 Bft, of misschien heel eventjes 9 Bft uit ZZW. Aan de kust staat morgen avond 6 à 7 Bft uit ZZW. De rukwinden kunnen er wel uithalen tot 80 km/u. In de loop van de dag trekt ook een buienlijn over Vlaanderen.

In de nacht van zaterdag op zondag en zondagochtend ligt de occlusie van de depressie over het uiterste westen van Vlaanderen, om vervolgens naar Nederland weg te trekken. Overdag bevinden we ons zondag in een strakke westelijke stroming. Die voert lucht aan die merkelijk koeler is dan de voorbije week, maar eigenlijk is de temperatuur heel normaal voor de tweede helft van oktober.

Zoals het er nu naar uit ziet, kunnen we maandagochtend eventjes profiteren van een mobiele wig die het hogedrukgebied van de Azoren uitbouwt naar onze omgeving, maar in de loop van de dag zou het warmfront van de volgende Atlantische depressie ons al bereiken. Dinsdag bevinden we ons dan in de warme sector van dit systeem. Gevoelig kouder weer staat er dus voorlopig nog niet op het programma.

Het weerbericht voor de kust staat zoals altijd te lezen op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio van Gent:

Vandaag vrijdag 20 oktober 2017


  • Weerbeeld: wisselend bewolkt en tijdelijk betrokken met perioden van regen. In de late namiddag worden de opklaringen breder, maar een lokale bui blijft mogelijk. Er staat de hele dag vrij veel wind.
  • Maximumtemperatuur: 15 à 16°C
  • Wind: 4 à 5 Bft uit ZZW, ruimend naar ZW.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: eerst nog brede opklaringen, maar in de loop van de nacht raakt het betrokken en valt er regen. Er wordt voor onze regio 1 tot 4 mm verwacht.
  • Temperatuur: minima rond 11°C.
  • Wind: 3 Bft uit Z, tegen de ochtend toenemend tot 4 Bft.

Morgen zaterdag 21 oktober


  • Weerbeeld: eerst betrokken met regen of motregen. Vooral na de middag krijgen we soms brede opklaringen, maar een bui blijft mogelijk. Er staat opnieuw vrij veel wind, met rukwinden tot 60 of 70 km/u.
  • Temperatuur: maximum 17°C.
  • Wind: 4 en soms 5 Bft uit ZZW (de wind is de hele dag nogal vlagerig).


Zondag 22 oktober


  • Weerbeeld: er hangt veel bewolking en van tijd tot tijd valt er regen. In de namiddag en 's avonds zijn er wat meer opklaringen.
  • Temperatuur: minima rond 10°C, maxima rond 13°C.
  • Wind: 4 Bft uit WZW, ruimend naar W.

Maandag 23 oktober


  • Weerbeeld: we krijgen eerst nog enkele opklaringen, maar in de loop van de dag raakt het betrokken en valt er regen.
  • Temperatuur: minimum rond 10°C, maximum 14°C.
  • Wind: 3 Bft uit WNW. 's Avonds tijdelijk zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting.


Dinsdag 24 oktober


  • Weerbeeld: zoals de weerkaarten er nu bijliggen, wordt dit een betrokken en klestnatte dag. In de warme sector is het wel vrij zacht voor de tijd van het jaar.
  • Temperatuur: minima rond 9°C, maxima rond 16°C.
  • Wind: 3 Bft uit Z, tegen de avond ruimend naar WZW.

Verdere vooruitzichten (woensdag 25 oktober tot en met zondag 29 oktober)

Er ontwikkelt zich een hoogtewig boven Oost-Europa en een trog boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Daardoor komen we in een zuidelijke stroming terecht. Later in de periode lijkt de trog zich naar Scandinavië te verplaatsten en de hoge luchtdruk vestigt zich boven het Iberisch Schiereiland. In dat geval wordt de stroming later in de periode zuidwestelijk tot westelijk.
Na enkele drogere dagen (woensdag en donderdag) zou de kans op neerslag weer wat groter worden. Het blijft vrij zacht voor de tijd van het jaar, met maxima rond 18°C. De minima liggen meestal rond 8°C, maar tijdens heldere nachten kan het wat kouder worden en is een graadje grondvorst mogelijk.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten