dinsdag 3 oktober 2017

Donderdag stormachtig op zee

Voor we het weer van de komende dagen bekijken, wil ik nog even terugkomen op mijn vorige bijdrage. Meer bepaald op de meestal erg beperkte invloed op ons weer van de restanten van ex-orkanen. Het beeld dat mijn KMI-collega Karim gisteren verspreidde, illustreert perfect wat ik bedoelde. De restanten van Maria waren zoals aangekondigd opgenomen in het langgerekte golvende front dat gisteren over de Atlantische Oceaan en onze regio lag. Maar die restanten waren nauwelijks nog herkenbaar en kwamen ook nooit in de buurt van ons land.

Gistermiddag lagen de (nauwelijks herkenbare) restanten van ex-orkaan Maria ruim ten zuidwesten van ons land.


Terug nu naar de huidige situatie. We bevinden ons vandaag in een noordwestelijke stroming, gegangmaakt door een depressiekern ter hoogte van de Noorse kust enerzijds en het Azorenhoog anderzijds. Het Azorenhoog ligt daarbij dicht genoeg in onze buurt om de neerslag te onderdrukken. We krijgen vandaag dus vrij koel, maar wel droog weer.

Morgen komt daar weinig verandering in. Omdat het Azorenhoog wat meer het vasteland opkruipt, krimpt de wind wel wat meer naar het westen tot westzuidwesten, maar het blijft droog en vrij koel.

Donderdag krijgen we een heel ander weerbeeld. We komen dan onder de invloed van een secundaire depressiekern boven Schotland. In de loop van de vroege ochtend bereikt het warmfront onze regio. In de voormiddag bevinden we ons tijdelijk in de warme sector, waarin ook een strak windveld staat. Op zee waait het dan stormachtig. Nog voor de middag trekt het koufront over het westen van ons land. De wind ruimt dan opnieuw naar het noordwesten. In die noordwestelijke stroming trekt ook nog een buienlijn mee. Donderdag kunnen we dus gerust omschrijven als een gure herfstdag.

De weerkaart voor donderdagmiddag: een strakke noordwestelijke stroming.


Ook vrijdag bevinden we ons nog altijd in een noordwestelijke stroming. Het Azorenhoog komt wel geleidelijk weer wat dichterbij sluipen. Stilaan kunnen we dan gaan profiteren van het schaduweffect van Groot-Brittannië. Dat zorgt ervoor dat de meeste buien ten noorden van onze regio blijven. Zaterdag zou het Azorenhoog dan nog iets dichterbij komen.

De verwachting voor de kust vind je zoals altijd op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent:


Vandaag dinsdag 3 oktober 2017


  • Weerbeeld: voor de middag krijgen we brede opklaringen, na de middag hangt er meer bewolking. Een paar druppels regen of lokale buitjes zijn mogelijk, maar het grootste deel van de tijd blijft het droog.
  • Maximumtemperatuur: 15 à 16°C
  • Wind: 3 Bft uit W tot WNW, tijdelijk toenemend tot 4 Bft.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: meestal zwaarbewolkt, maar wel droog.
  • Temperatuur: minima rond 11°C 
  • Wind: 2 à 3 Bft uit ZW.

Morgen woensdag 4 oktober


  • Weerbeeld: meestal veel bewolking, met nu en dan een bredere opklaring. Het blijft de hele dag droog. In de nacht van morgen op donderdag begint het te regenen.
  • Temperatuur: maximum  16°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit W tot WZW.


Donderdag 5 oktober


  • Weerbeeld: 's ochtends vroeg is het betrokken met regen. De rest van de dag wisselen brede opklaringen en buien elkaar af. Na de middag verminder het aantal buien wel.
  • Temperatuur: er is nauwelijks verschil tussen de minimum- en maximumtemperatuur. De temperatuur schommelt de hele dag rond 15°C.
  • Wind: 's ochtends een stevige 5 à 6 Bft uit WZW. Nog voor de middag ruimt de wind naar NW en neemt hij geleidelijk af tot 4 Bft.


Vrijdag 6 oktober


  • Weerbeeld: vrij onzeker voor onze regio. Door het schaduweffect van Groot-Brittannië bevinden we ons zowat op de grens van een strook met felle buien (ten noorden van ons) en een strook waar het volledig droog blijft (ten zuiden van ons). Hou voorlopig voor alle zekerheid toch rekening met een aantal buien (Meetjeslanders en Waaslanders meer dan de bewoners van het zuiden van Oost-Vlaanderen).
  • Temperatuur: minimum rond 9°C, maximum 14°C.
  • Wind: 4 Bft uit NW.


Zaterdag 7 oktober


  • Weerbeeld: wisselend bewolkt maar overwegend droog. Ondanks de zonnige perioden is het vrij koel voor de tijd van het jaar.
  • Temperatuur: minima rond 9°C, maxima rond 14°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit W.

Verdere vooruitzichten (zondag 8 oktober tot en met donderdag 12 oktober)

Het verschil in de operationele berekeningen is erg groot. Zo berekent de hoofdrun van het Europese model deze ochtend een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië op deze termijn. In de hoofdrun van het Amerikaanse model is daar geen spoor van terug te vinden. De onzekerheid is dus groot. Als we er het ensemble bijnemen, zien we een grote kans op licht wisselvallig weer, met maxima rond 16°C en minima rond 9°C. Hoe het exact zal evolueren, is eens te meer afwachten.

De t2m-pluim voor het zuiden van Nederland (bron: Weerplaza.nl)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten