dinsdag 10 oktober 2017

Een weekendje nazomer in oktober

Na een wat koelere en wisselvallige periode, mogen we ons opmaken voor een fraai nazomertje vanaf vrijdag. Een hogedrukgebied boven het zuiden van Europa breidt zich vanaf vrijdag uit naar het noorden en palmt zowat heel Centraal-Eurpa in. In de loop van het weekend komen we op de westelijke flank van deze anticycloon terecht. Het wordt dan niet alleen zonnig en droog. Een zuidenwind voert ook lucht aan die bijzonder zacht is voor de tijd van het jaar.

Een opvallend verschijnsel deze ochtend boven Oostende: een fraai uitsneeuwend "pilotengat" in het wolkendek. Zo'n pilotengat ontstaat als een opstijgend of landend vliegtuig de onderkoelde druppeltjes van de wolken verstoort, waardoor ze plots ijskristallen vormen en naar beneden vallen.


Vandaag is er van nazomer nog niet zo veel te merken. Er ligt een hogedrukgordel boven het zuiden van Europa. Boven de noordelijke Atlantische Oceaan en de Oostzee liggen een hele reeks depressiekernen. Dat zorgt bij ons voor een westelijke stroming, die vochtige zeelucht aanvoert. Een aantal weinig actieve fronten zorgen de komende dagen nu en dan voor wat neerslag.
Vanaf donderdag begint de hoge luchtdruk zich wat meer uit te breiden naar het noorden. Zaterdag ligt de kern van de anticycloon boven de Alpen, zondag boven Kroatië. Bij ons krimpt de wind daardoor naar het zuiden.

Ter hoogte van het 850 hPa-vlak (ongeveer 1500 meter) ligt de temperatuur van vandaag tot en met donderdag in onze omgeving rond 6 à 7°C. Vrijdagavond loopt die al op tot 11°C en zondag zelfs tot 14°C. Dat moet voldoende zijn om de maxima op waarnemingshoogte zondag tot ruim boven de 20°C te doen oplopen.

Een factor die de weerkaarten op de langere termijn wat onzeker maakt, is een depressie die nu al is ontstaan ten westen van de Azoren: de tropische storm Ophelia. Tijdens het weekend zou deze storm zich mogelijk verder uitdiepen tot een orkaan, die vervolgens naar het oosten en later naar het noorden trekt. Het Europese weermodel berekent de tropische storm in de nacht van zondag op maandag ter hoogte van de kust van Portugal. Een etmaal later zou de (opvullende) depressie dan al boven Engeland liggen. Het Amerikaanse weermodel berekent iets heel anders. Die laat de tropische stormkern begin volgende week gewoon opvullen ten oosten van de Azoren. Zolang de evolutie van deze storm nog niet vast ligt, kunnen we weinig concrete uitspraken doen over het weer begin volgende week.

Volgens het Europese weermodel heeft de Azorendepressie zich maandagochtend verplaatst naar de Portugese kust. Het maakt de verwachtigen op de wat langere termijn onzeker.


Hoe het weer aan onze kust wordt de komende dagen, kunt u lezen op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de omgeving van Gent:

Vandaag dinsdag 10 oktober 2017


  • Weerbeeld: vaak zwaarbewolkt met nu en dan wat lichte regen of motregen. Tussendoor zijn er enkele korte opklaringen.
  • Maximumtemperatuur: 17°C
  • Wind: 3 Bft uit ZW.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: vanavond en vannacht blijft het zwaarbewolkt, met vooral in het tweede deel van de nacht nu en dan lichte regen of motregen.
  • Temperatuur: minima rond 13°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW.

Morgen woensdag 11 oktober


  • Weerbeeld: eerst zwaarbewolkt met nu en dan een beetje regen. Na de middag is het tijdelijk overal droog, met zelfs een paar opklaringen. In de nacht van morgen op overmorgen is het opnieuw zwaarbewolkt met wat regen.
  • Temperatuur: maximum  17°C.
  • Wind: 4 Bft uit ZW tot ZZW. 's Nachts ruimt de wind naar W.


Donderdag 12 oktober


  • Weerbeeld: 's ochtends vroeg is het nog zwaarbewolkt met nog wat regen, maar al snel wordt het voor de rest van de dag droog. Bewolkte en zonnige perioden wisselen elkaar af, maar ondanks de zon wordt het nog niet echt warm. Daarvoor is de aangevoerde luchtmassa voorlopig nog te koel.
  • Temperatuur: minima rond 13°C, maxima rond 16°C.
  • Wind: 3 Bft uit W, 's avonds krimpend naar ZW.

Vrijdag 13 oktober


  • Weerbeeld: eerst hangt er wat ochtendgrijs, maar daarna wordt het vrij zonnig. Er ontstaan wel enkele stapelwolken, en er is een kleine kans dat een enkele stapelwolk uitgroeit tot een buitje. De aangevoerde luchtmassa is al enkele graden warmer dan op donderdag.
  • Temperatuur: minimum rond 11°C, maximum 19 à 20°C.
  • Wind: 2 Bft uit ZW.


Zaterdag 14 oktober


  • Weerbeeld: na het optrekken van het ochtendgrijs is het zonnig en warm voor de tijd van het jaar.
  • Temperatuur: minima rond 11°C, maxima rond 21°C.
  • Wind: 2 Bft uit ZZW.

Verdere vooruitzichten (zondag 15 oktober tot en met donderdag 19 oktober)

Na een zonnige en warme zondag (22 à 23°C), zijn de ontwikkelingen vrij onzeker (zie bespreking in de inleiding). Waarschijnlijk wordt het in de loop van de week opnieuw wisselvalliger met maxima die weer dalen tot rond of onder de 20°C, maar ook de voortzetting van het zonnige en warme weer behoort nog tot de mogelijkheden.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten