maandag 20 november 2017

Donderdag extreem zacht, daarna opnieuw kouder

Halfweg deze week halen we eventjes extreem hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, maar heel lang lijkt dit niet te duren. Tegen het weekend komen we opnieuw in koudere, maritiem polaire lucht terecht en wordt de temperatuur vrij normaal voor het eind van november. Het is daarbij licht wisselvallig, maar grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht.

Donderdag wordt allicht de zachtste dag van de week, met in onze regio maxima tot 15°C. (de kaart toont de temperatuur voor donderdag om 13 uur onze tijd, volgens het Amerikaanse GFS-weermodel)


Vandaag trekken een warmfront en een occlusiefront over onze omgeving. Ze zijn verbonden aan een ondiepe depressiekern die van Schotland naar de Duitse Bocht koerst. Achter deze frontale systemen zit gevoelig zachtere lucht. Vanmorgen lag de temperatuur nog rond 4°C, maar tegen vanavond is het 11°C. De aanvoer van zachte lucht gaat komende nacht onverminderd door, waardoor het kwik nauwelijks of niet zakt en ook de minima rond 11°C liggen.

Morgen bevinden we ons dan in een brede warme sector. Het is vrijwel de hele dag droog, maar de bewolking blijft wel hardnekkig hangen. Op de weerkaarten zien we een sterke zuidwestelijke stroming ontstaan, tussen een hogedrukgebied boven Zuid-Europa en een complex lagedrukgebied met hoofdkern nabij Ierland. Die stroming zorgt ervoor dat er lucht naar onze omgeving wordt aangevoerd die afkomstig is van Spanje en het subtropische deel van de Atlantische Oceaan. Het hoeft geen betoog dat het daardoor erg zacht wordt.

Op woensdag bouwt het Zuid-Europese hogedrukgebied een zwak wigje uit naar onze regio, genoeg om voor een overwegend zonnige dag te zorgen. Lang duurt dat niet, want op donderdag trekt al een volgend frontaal systeem over onze omgeving. In de warme sector is het eerst nog erg zacht, maar na de doortocht van het koufront komen we in koudere, maritiem polaire lucht terecht. De timing van de doortocht van dit front schuift nog wat.

Vrijdag heeft het lagedrukgebied zich verplaatst van de Ierse naar de Noorse kust en waarschijnlijk blijft het daar ook het volgende weekend nog liggen. Het extreem zachte weer keert dan voorlopig niet terug.

Alle details voor het weer aan zee kan je nalezen op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent:

Vandaag maandag 20 november 2017


  • Weerbeeld: betrokken met geregeld regen of motregen.
  • Maximumtemperatuur: 11°C
  • Wind: eerst 3 Bft uit ZZW, later 4 Bft uit WZW.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: het blijft zwaarbewolkt tot betrokken met geregeld regen, maar veel meer dan 2 à 3 mm wordt er niet verwacht.
  • Temperatuur: de temperatuur daalt vannacht niet. De maxima van 11°C van vanavond zijn meteen ook de minima voor komende nacht.
  • Wind: eerst 4 en later 3 Bft uit WZW.

Morgen dinsdag 21 november


  • Weerbeeld: er hangt de hele dag veel bewolking. Nu en dan valt er een beetje motregen, maar vaak is het droog.
  • Temperatuur: er zit nauwelijks beweging in de temperatuur. De maxima liggen rond 11 à 12°C.
  • Wind: 4 Bft uit ZW, krimpend naar ZZW.


Woensdag 22 november 


  • Weerbeeld: allicht wordt dit de mooiste dag van de week. Het is de hele tijd zonnig.
  • Temperatuur: minima rond 10°C, maxima rond 13 à 14°C.
  • Wind: 4 Bft uit ZZW, krimpend naar Z.

Donderdag 23 november


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt met perioden van regen. Tussendoor zijn er een paar korte opklaringen. In de loop van de namiddag stroomt er koudere lucht binnen. Er staat veel wind, vooral 's ochtends.
  • Temperatuur: ochtendtemperatuur rond 13°C. In de loop van de voormiddag loopt de temperatuur nog wat verder op, tot 15°C. 's Avonds is het afgekoeld tot 11°C.
  • Wind:  's ochtends 6 Bft uit ZZW. De wind luwt geleidelijk tot 4 Bft en ruimt naar WZW.


Vrijdag 24 november


  • Weerbeeld: zonnige perioden en perioden met veel bewolking en buien wisselen elkaar af. De temperatuur blijft verder dalen in de loop van de dag.
  • Temperatuur: ochtendtemperatuur rond 11°C. 's Avonds is het nog 9°C. De temperatuursverwachting is wel nog vrij onzeker.
  • Wind: 2 à 3 Bft uit ZW tot W.

Verdere vooruitzichten (zaterdag 25 november tot en met woensdag 29 november)


We zien op de weerkaarten een hogedrukwig boven de noordelijke Atlantische Oceaan en een trog boven Scandinavië en de Noordzee. Daardoor maken we veel kans op een westelijke tot noordwestelijke stroming. Het is wisselvallig en de temperatuur is normaal voor de tijd van het jaar, met maxima rond 7°C en minima rond 3°C. Tijdens heldere en windstille nachten kan het lichtjes vriezen.
In de Ardennen is er winterse neerslag mogelijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten