dinsdag 28 november 2017

Licht winters, met natte sneeuw op donderdag en matige vorst zaterdag

Een noordelijke stroming zorgt voor enkele gure dagen, vooral in een brede kustregio. Dat komt door de combinatie van de koude bovenluchten en het warme zeewater. De buien die boven de Noordzee ontstaan, drijven met een noordenwind het land op, waar ze geleidelijk uitsterven omdat de voedingsbodem wegvalt. De felle buien kunnen de komende dagen voor plaatselijke overlast zorgen, maar ook voor bijzonder fraaie wolkenluchten. In de Ardennen vallen er sneeuwbuien, maar de buien zijn daar wel minder actief dan aan zee.

Deze ochtend lag er al een dun laagje sneeuw in de Hoge Venen. Een tijdelijk nat sneeuwdekje in onze omgeving is ook mogelijk, vooral op donderdag.


Verantwoordelijk voor het koudere weer is, zoals in de vorige bijdrage uitgebreid besproken, een hogedrukrug boven de noordelijke Atlantische Oceaan en een trog met koude bovenluchten boven West-Europa. Vooral donderdag zorgt dat voor enkele erg actieve buien. Dat zijn ook in westelijk Vlaanderen buien met stofhagel en smeltende sneeuw. Door de intensiteit van buien is het vooral in West-Vlaanderen mogelijk dat er eventjes wat natte sneeuw en hagel blijft liggen. De maxima mogen in het westen dan wel oplopen tot 5°C, maar dat is tussen de buien door. Tijdens de buien daalt het kwik tot iets boven het vriespunt. Verdampende en smeltende neerslag onttrekt immers warmte aan de omgeving. En als het erg hard sneeuwt, blijft die sneeuw zelfs bij positieve temperaturen en op een warme bodem nog eventjes liggen. In zulke omstandigheden heeft het ook totaal geen nut om preventief zout te strooien op wegen. Meestal beginnen de buien met felle regen, die het zout wegspoelt. Pas daarna gaat de regen over in natte sneeuw. En als het echt hevig sneeuwt, blijft die ook op een gestrooid wegdek liggen.

Ook vrijdag en zaterdag vallen er in het westen nog buien, maar ze worden dan wel minder fel. De wind neemt dan wel in kracht af, omdat het hogedrukgebied van de Azoren zich wat uitbreidt naar onze omgeving. Tijdens nachtelijke brede opklaringen gaat het dan licht en mogelijk zelfs matig vriezen. Begin volgende week is de hogedrukrug boven de Oceaan verdwenen. De wind draait dan naar het westen en later mogelijks zelfs naar het zuiden. Vanaf zondagnamiddag wordt het dan gevoelig minder koud.

De verwachting voor aan zee staat op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent:

Vandaag dinsdag 28 november 2017


  • Weerbeeld: eerst zonnige perioden, maar geleidelijk neemt de kans op buien toe. Tijdens die buien kan er ook stofhagel vallen en is er kans op onweer.
  • Maximumtemperatuur: 7°C.
  • Wind: 2 à 3 Bft uit ZW.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: aan zee en in West-Vlaanderen vallen er felle buien. De regio Gent (en alles ten oosten daarvan) houdt het waarschijnlijk droog.
  • Temperatuur: minima rond 0°C op het platteland, met vorst aan de grond. In het stadscentrum minima rond +2°C.
  • Wind: 2 Bft uit ZW.

Morgen woensdag 29 november


  • Weerbeeld: overdag wisselend bewolkt. Tot en met de namiddag bereiken de buien, die de hele dag de kust en West-Vlaanderen  teisteren, de omgeving van Gent waarschijnlijk niet. Vanaf de avond is dat wel het geval.
  • Temperatuur: maxima rond 6°C.
  • Wind: zwak uit veranderlijke richting.


Donderdag 30 november 


  • Weerbeeld: de buien die boven zee ontstaan, dringen nu wel tot onze omgeving door. Ze zijn niet meer zo fel als aan zee, maar hagel, natte sneeuw en een klap onweer zijn wel nog mogelijk. In West-Vlaanderen kunnen hagel en natte sneeuw tijdelijk blijven liggen, in onze omgeving is die kans kleiner.
  • Temperatuur: minima rond 1°C, maxima rond 4°C. Tijdens felle buien daalt de temperatuur enkele graden.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit WNW.

Vrijdag 1 december


  • Weerbeeld: de buien zijn veel minder fel dan op donderdag en lijken zich opnieuw tot de kustregio te beperken. We krijgen geregeld de zon te zien. Het heldere weer en het wegvallen van de wind zorgt ervoor dat het in de nacht van vrijdag op zaterdag flink kan afkoelen.
  • Temperatuur: minima rond -2 à -3°C op het platteland en rond 0°C in het stadscenrum. Maxima rond 3 à 4°C.
  • Wind: vrijwel windstil, of zwak uit de noordelijke sector.


Zaterdag 2 december


  • Weerbeeld: vergelijkbaar met vrijdag. Zonnige perioden en een kleine kans op een bui. Meer buien aan zee. De ochtend begint wel erg fris, met lokaal mogelijk matige vorst.
  • Temperatuur: minima rond -5°C op het platteland en rond -2°C in bebouwde gebieden. Dit alles wel nog met een flinke marge. Mogelijk tempert bewolking de lage minima. Maxima rond 3 à 4°C
  • Wind: windstil.

Verdere vooruitzichten (zondag 3 december tot en met donderdag 7 december)


Met een hogedrukgebied boven Zuid-Europa en een lagedrukgebied boven Scandinavië lijkt het erop dat we overschakelen op een klassieke westelijke circulatie. Het wordt opnieuw gevoelig zachter, met maxima rond 10°C en geen nachtvorst meer. De nabijheid van de hogedrukkern zorgt wel voor overwegend droog weer.

Kans op natuurijs


De koude nachten vanaf vrijdag kunnen hier en daar voor een ijsvliesje zorgen op ondiepe sloten en vijvers. Vanaf maandag smelt dit ijs weer weg.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten