donderdag 9 november 2017

Opnieuw een guur weekend, mogelijk eerste sneeuwdek in de Hoge Venen

In de nacht van maandag op dinsdag kwam het zoals verwacht tot de eerste vorst in Vlaanderen. In mijn woonplaats Drongen daalde het kwik tot -2°C, in de omgeving van Melle zelfs tot -3°C. Deze vorst was geen blijvertje. De mobiele wig die zorgde voor het heldere en windstille weer is inmiddels alweer van de weerkaarten verdwenen en maakt opnieuw plaats voor novemberse wisselvalligheid.

Dinsdagochtend leverde voor het eerst dit najaar mooie rijpplaatjes op, zoals hier in Drongen.


Precies een jaar geleden viel er in de Zweedse hoofdstad Stockholm een (voor november) recordpak sneeuw van 40 cm. Daar is dit jaar geen sprake van. Het kwik klimt er vandaag en morgen nog vlot boven de +5°C. Overigens was het bewuste pak sneeuw in Stockholm van vorig jaar maar een kort leven beschoren. Op 20 november was alle sneeuw er weer gesmolten.

Als we de sneeuwkaart van Zweden van vandaag vergelijken met die van vorig jaar, dan zien we dat er nu wel meer sneeuw ligt in het uiterste noorden (Lapland) dan vorig jaar. Toen viel de novembersneeuw vooral in het midden van het land. De kans dat de sneeuw die nu in het noorden ligt ook nog volledig wegsmelt, is niet zo groot. In de gemeente Kiruna bijvoorbeeld ligt het kwik vanaf morgen een week lang permanent tussen de -3 en -12°c, terwijl er geregeld sneeuw zal bijvallen.



Terug naar het weer bij ons in Vlaanderen. Deze ochtend is een zwak koufront over onze regio getrokken. Het was verbonden aan een depressiekern nabij Spitsbergen. Vanavond volgt een weinig actief warmfront, al snel gevolgd door het koufront. Dit frontaal systeem is verbonden aan een lagedrukgebied boven de Noorse Zee.
Morgen komen we in een westelijke stroming terecht. Die stroming voert opnieuw een frontaal systeem mee, maar ook dit exemplaar is niet echt actief. Dat verandert op zaterdag. De stroming ruimt dan verder door naar het noordwesten en voert onstabiele, maritiem polaire lucht aan. Dat merken we vooral op zondag, als een hele buientrein vanover de Noordzee over onze regio dendert. De luchtmassa is op grotere hoogte koud genoeg om boven de hoogste toppen van de Ardennen enkele sneeuwbuien op te leveren. Mogelijk ligt er zondagavond en maandagochtend een sneeuwdek van enkele centimeter bij licht negatieve temperaturen. Dat wordt dan het eerste echte sneeuwdek van dit najaar voor die regio.

Maandag houdt een hogedrukrug boven de Atlantische Oceaan een noordelijke tot noordwestelijke stroming in stand. De bovenluchten zijn vrij koud, maar het zeewater warmt de onderste luchtlagen op. Vanaf dinsdag lijkt de hogedrukwig aan de noordelijke kant af te brokkelen. Het zuidelijke deel van de anticycloon kruipt het Europese vasteland op. Het zou dan droger en rustiger worden. De temperatuursverwachting wordt dan wel onzeker (zie langetermijnverwachting).

Concreet levert dit voor de regio van Gent het volgende weerbeeld op:

Vandaag donderdag 9 november 2017


  • Weerbeeld: hardnekkige wolkenvelden en enkele opklaringen wisselen elkaar af. Het blijft vrijwel de hele dag droog.
  • Maximumtemperatuur: 11°C
  • Wind: 2 à 3 Bft uit ZW.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: de opklaringen verdwijnen. Nu en dan valt er wat lichte regen of motregen. Het tweede deel van de nacht is het opnieuw droog.
  • Temperatuur: minima rond 7 à 8°C.
  • Wind: 3 Bft uit ZW, ruimend naar WZW.

Morgen vrijdag 10 november


  • Weerbeeld: voor de middag is het zwaarbewolkt tot betrokken met nu en dan wat regen. Na de middag verschijnen er brede opklaringen en is het droog. 's Avonds laat en in de nacht van morgen op overmorgen is het opnieuw zwaarbewolkt met regen.
  • Temperatuur: maximum 12°C.
  • Wind: 3 en tijdelijk 4 Bft uit WNW. 's Avonds valt de wind tijdelijk weg.


Zaterdag 11 november (Wapenstilstand)


  • Weerbeeld: de dag begint betrokken met regen. Na de middag is het overwegend droog, met enkele schuchtere opklaringen. 
  • Temperatuur: minima rond 7°C, maxima rond 11°C.
  • Wind: 's ochtends 1 à 2 Bft uit ZZW. Overdag ruimt de wind naar NW en neemt hij toe tot 4 Bft.

Zondag 12 november


  • Weerbeeld: we krijgen een gure en erg wisselvallige zondag, met enkele stevige buien. Tussendoor zijn er ook zonnige perioden. Tijdens de buien is onweer mogelijk en kan er wat hagel vallen. (Op de hoogste toppen van de Ardennen kan er sneeuw vallen).
  • Temperatuur: minima rond 3°C, maxima rond 7°C.
  • Wind: 's ochtends 2 Bft uit WZW. Al snel ruimt de wind naar NW en neemt hij toe tot 4 Bft. 


Maandag 13 november


  • Weerbeeld: ook maandag blijft het nog erg wisselvallig, met enkele stevige buien. De aangevoerde luchtmassa is wat minder koud dan op zondag.
  • Temperatuur: minima rond 4 à 5°C. Maxima rond 9 à 10°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit NNW.

Verdere vooruitzichten (dinsdag 14 november tot en met zaterdag 18 november)

Meest waarschijnlijk komen we dus onder de invloed van hoge luchtdruk. Het wordt in dat geval droger en rustiger, maar de temperatuur is sterk afhankelijk van de precieze ligging van de drukgebieden, die voorlopig uiteraard nog niet exact in te schatten is. Helemaal zeker is de invloed van hoge luchtdruk nog niet. Binnen het eps van ECMWF zijn er ook nog een behoorlijk aantal leden die een Atlantische depressie tot onze omgeving laten doordringen. Ook het Amerikaanse model lijkt een voorkeur te hebben voor de variant met de Atlantische depressie die invloed uitoefent tot onze omgeving. De onzekerheid is dus behoorlijk groot.

Het gemiddelde van de berekeningen voor de minimumtemperatuur in onze regio ligt meestal rond +2°C, maar er is de hele periode kans op vorst in thermometerhut (meestal tussen de 10 en 25 procent kans). Het gemiddelde van de berekeningen voor de maxima ligt meestal rond +8°C. De kans dat de maxima niet boven de kaap van de +5°C geraken in de regio Gent, is voorlopig erg klein.

De Hoge Venen krijgen waarschijnlijk eerst een licht winters weerbeeld. Een sneeuwdek van enkele centimeter is er begin volgende week goed mogelijk. Het vriest er vrijwel elke nacht en de maxima liggen meestal rond +3°C. Later in de periode wordt het er waarschijnlijk wat zachter.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten