woensdag 1 november 2017

Zachte Allerheiligenperiode, vanaf zondag guurder weer

De prijs voor het meest misleidende weerartikel gaat vandaag naar de online-versie van De Standaard. "Temperaturen nemen flinke duik en eerste sneeuw komt eraan" luidt het daar. Dat is wel heel vergezocht. U hoeft voorlopig de slee nog niet boven te halen, ook niet als u deze herfstvakantie nog naar de Hoge Venen trekt. Integendeel zelfs. Zaterdag komen we in een erg zachte luchtmassa terecht.

De weerkaart deze middag.


Allerheiligen 2017 verloopt aan de zachte kant. We bevinden ons vandaag immers in de brede warme sector van een depressiekern tussen IJsland en Noorwegen. Morgen trekt het weinig actieve koufront van noordwest naar zuidoost over onze regio. Achter dit front bevindt zich iets koelere, maritiem polaire lucht. Het front komt vrijdag boven het noorden van Frankrijk tot stilstand en lost er op.

Zaterdag bevinden we ons op de westelijke flank van een hogedrukgebied met kern boven de Balkan en Slovakije. We komen dan tijdelijk in een zuidelijke stroming terecht en in die stroming trekt een warmfront mee. Het wordt dan erg zacht voor de tijd van het jaar, maar de frontpassage gaat wel gepaard met regen. Zondag trekt het hogedrukgebied zich terug naar het oosten en ruimt de stroming bij ons abrupt naar het noordwesten. We krijgen dan opnieuw te maken met koelere, maritiem polaire lucht. Maar van vorst en sneeuw is er voorlopig nog geen sprake.

In het noorden van Scandinavië is het wel al behoorlijk koud. In Pajala, een plaatsje in Zweeds Lapland op de grens met Finland, daalde het kwik de voorbije nacht tot -21,4°C. Ook in Finland gingen ze de voorbije nacht op veel plaatsen onder de -20°C. Er ligt in die regio al sneeuw. Een hogedrukwig zorgde voor vrijwel windstil en helder weer. Ideale stralingsomstandigheden dus.
Die Noord-Scandinavische kou is nog niet meteen een blijvertje. De wind draait er de komende dagen naar het zuidwesten, waardoor de scherpste kantjes van de kou er weer af gaan, vooral dan in Finland. In Zweeds Lapland lijkt de kou zich de komende tien dagen wat beter te kunnen handhaven.

Uit het noorden van Scandinavië kwamen deze ochtend wel al ijzige plaatjes, zoals hier in het Zweedse Jukkassjärvi. (bron: webbkameror.se)


Maar zoals gezegd: van vorst en sneeuw is de komende week bij ons in Vlaanderen nog geen sprake.
Voor de verwachting aan zee kunt u zoals altijd terecht op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent:

Vandaag woensdag 1 november 2017


  • Weerbeeld: we liggen momenteel op de grens tussen een uitgestrekt wolkendek boven Nederland en een zonnig gebied boven Frankrijk en België. Een groot deel van de dag is het dus zonnig, al drijft er af en toe wel wat hoge en middelhoge bewolking over. Het blijft de hele dag droog en het is zacht voor de tijd van het jaar.
  • Maximumtemperatuur: 14 à 15°C
  • Wind: 3 Bft uit ZZW tot Z. 


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: licht bewolkt en droog. Er onstaat nevel en lokaal ook wat grondmist op het platteland in de omgeving van vochtige weidegronden.
  • Temperatuur: minima rond 5°C in het stadscentrum en rond 3°C lokaal op het platteland.
  • Wind: 2 Bft uit Z tot ZW.

Morgen donderdag 2 november


  • Weerbeeld: de dag begint vrij zonnig, maar nog voor de middag komt er bewolking binnendrijven vanuit Nederland. Er is een kleine kans op een buitje, maar op de meeste plaatsen blijft het droog.
  • Temperatuur: maximum 13°C.
  • Wind: 2 Bft uit de westelijke sector. 's Avonds laat wordt het vrijwel windstil.


Vrijdag 3 november


  • Weerbeeld: het is de hele dag wisselend en soms zwaarbewolkt, maar het blijft droog. In de nacht van vrijdag op zaterdag begint het te regenen.
  • Temperatuur: minima rond 7°C, maxima rond 13°C.
  • Wind: 's ochtends windstil, overdag staat er een zwakke wind (1 à 2 Bft) uit de zuidelijke sector.

Zaterdag 4 november


  • Weerbeeld: het is de hele dag zwaarbewolkt met perioden van regen. Er wordt voorlopig tussen 2 en 5 mm neerslag verwacht voor onze regio. In de warme sector is het wel zacht voor de tijd van het jaar.
  • Temperatuur: minima rond 8°C, maxima rond 15°C.
  • Wind: 2 Bft uit ZO, ruimend naar ZZW tot ZW en iets toenemend tot 3 Bft.


Zondag 5 november


  • Weerbeeld: opklaringen en soms felle buien wisselen elkaar af. De aangevoerde luchtmassa wordt in de loop van de dag kouder. s' Ochtends is het dus zachter dan in de namiddag.
  • Temperatuur: de ochtendtemperatuur ligt rond 11°C, maar tegen de avond is het afgekoeld tot 8 of 9°C.
  • Wind: eerst zwak en veranderlijk. Waarschijnlijk nog in de loop van de voormiddag draait de wind naar NNW en neemt hij abrupt toe tot 4 à 5 Bft. De timing van deze frontpassage is nog wat onzeker.

Verdere vooruitzichten (maandag 6 november tot en met vrijdag 10 november)

De luchtdruk in onze omgeving stijgt. Het gemiddelde van de 51 ensemble-leden van het eps van ECMWF ligt boven de 120 hPa voor onze regio. Bij deze ontwikkeling is nog geen eenduidig weerbeeld mee te geven. De kans op neerslag is vrij klein, de temperatuur hangt af van de precieze positie van de wigas. Voor de regio Gent liggen de maxima in deze periode gemiddeld rond 10°C; de minima gemiddeld rond +3°C. In heldere en windstille nachten kan het wat kouder worden. De kans op lichte vorst in thermometerhut ligt vanaf dinsdag tussen 10 en 15 procent voor westelijk Vlaanderen.

Voor de omgeving van Mont Rigi (Hoge Venen) is de kans op lichte nachtvorst begin volgende week 50 procent. De kans op ijsdagen (waarbij het kwik ook overdag onder het vriespunt blijft) is ook voor de Hoge Venen nog nihil. De kans dat er op de Hoge Venen begin volgende week sneeuw valt, is volgens het eps van ECMWF0100 nooit groter dan 6 procent en meestal gewoon 0 procent. Laat die slee dus nog waar wat op zolder of in de bergplaats staan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten