dinsdag 2 januari 2018

Komende nacht rukwinden tot 110 km/u, op termijn kouder?

De westcirculatie blijft de ene na de andere storm aanvoeren in de richting van onze kust. Komende nacht is het alweer zover. Een uitdiepende depressiekern trekt over de Britse Eilanden, waarbij onze omgeving vol in het windveld komt te liggen. Rukwinden tot 110 km/u zijn daarbij mogelijk. Later deze week verandert het stromingspatroon. De westenwinden lijken plaats te maken voor oostenwinden en misschien wordt het daarbij ook kouder.

De rukwinden voor morgenochtend volgens het Arome-weermodel.


Maar zoals gezegd moeten we eerst dus nog een storm uitzweten. Kort na middernacht neemt de wind op volle zee toe tot storm of zelfs zware storm (9 à 10 Bft). Zelfs langs de kust hoort een storm (9 Bft) tot de mogelijkheden. In de regio van Gent haalt de gemiddelde windsnelheid vannacht en morgen 6 Bft, dat is een krachtige wind. Maar ook hier kunnen de rukwinden sporadisch uithalen tot 90 à 110 km/u.

Niet alleen de wind haalt fel uit. De passage van het koufront (rond 5 uur morgenochtend aan de kust, iets later verder landinwaarts) gaat gepaard met felle buien, mogelijk met hagel en onweer. Morgen overdag blijven we nog een hele tijd in het windveld, maar een opbouwende mobiele wig onderdrukt dan wel de neerslag.

Donderdag rond de middag bereikt een warmfront onze omgeving. Het is verbonden aan alweer een nieuwe depressiekern boven de Britse Eilanden, maar die levert geen storm meer op. Ondertussen zien we op de noordelijke Atlantische Oceaan hoe een hogedrukrug zich begint op te bouwen; een ontwikkeling die al dagenlang consequent in de weermodellen zit (zie vorige bijdrages). Tegen zaterdag zou zich een afzonderlijke hogedrukkern ontwikkelen in de omgeving van IJsland. De wind draait dan bij ons naar het oosten. We komen dan op de grens te liggen tussen zachte lucht in het zuiden en veel koudere lucht uit het noorden. Het zal van details afhangen in welke luchtsoort we uiteindelijk terecht komen, maar de ensemble-verwachting laat voor het eerst ook behoorlijk wat winterse oplossingen zien vanaf zondag.

De eps-pluim laat vanaf zondag wat winterse oplossingen zien (bron: weerplaza.nl)


Kijk voor alle details over de storm aan de kust en op zee op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent:

Vandaag dinsdag 2 januari 2018


  • Weerbeeld: na een tijdelijk droge periode wordt het opnieuw betrokken en begint het te regenen.
  • Maximumtemperatuur: 8°C 
  • Wind: 3 Bft uit ZW, geleidelijk krimpend naar Z en toenemend tot 4 Bft.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: eerst betrokken met regen. In de late nacht of vroege ochtend trekt het koufront over onze regio met felle buien, mogelijk ook hagel en onweer en zware windstoten.
  • Temperatuur: in de loop van de nacht blijft het kwik stijgen, tot 12°C. Na de passage van het koufront koelt het een fractie af.
  • Wind: 4 Bft uit ZZW, ruimend naar WZW en toenemend tot 6 Bft. Tegen de ochtend zware rukwinden, die lokaal kunnen uithalen tot 90 à 110 km/u, ook in onze regio.



Morgen woensdag 3 januari


  • Weerbeeld: het is wisselend bewolkt en vrijwel de hele dag droog. Er blijft wel nog veel wind staan.
  • Temperatuur: maxima rond 10°C.
  • Wind: 5 Bft en rond de middag opnieuw een volle 6 Bft uit WZW, met nog altijd rukwinden die lokaal uithalen tot 90 à 110 km/u. Pas 's avonds laat neemt de wind in kracht af.


Donderdag 4 januari


  • Weerbeeld: donderdag is het vrijwel de hele dag betrokken met perioden van regen. De totale neerslaghoeveelheid blijft wel binnen de perken (1-5 mm). We bevinden ons in een warme sector en het is dus erg zacht voor de tijd van het jaar.
  • Temperatuur: minima rond 7°C, maxima rond 12°C.
  • Wind: 3 Bft uit WZW, 's avonds opnieuw toenemend tot 4 à 5 Bft.



Vrijdag 5 januari


  • Weerbeeld: dikwijls zwaarbewolkt met soms nog een beetje lichte regen of motregen, maar meestal is het droog.
  • Temperatuur: minima rond 5°C, maxima rond 10°C.
  • Wind: eerst 4 Bft uit ZW, maar in de loop van de dag neemt de wind af tot zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting.



Zaterdag 6 januari


  • Weerbeeld: er hangt nog veel bewolking en er valt nu en dan wat neerslag, maar de hoeveelheid blijft beperkt. Het wordt geleidelijk minder zacht.
  • Temperatuur: minima rond 2°C, maxima rond 6°C.
  • Wind: de wind is gedraaid naar NNO en neemt toe van 2 naar 4 Bft.


Verdere vooruitzichten (zondag 7 januari tot en met donderdag 11 januari)

Er lijkt zich een stevig hogedrukgebied te ontwikkelen boven Scandinavië, dat zich later wat naar het oosten of zuidoosten zou verplaatsen. Het zal van de precieze ligging van dit hogedrukgebied afhangen of gevoelig koudere lucht onze regio kan bereiken. Voorlopig is dat nog niet zo goed in te schatten. De kans op nachtvorst neemt begin volgende week toe tot 75 procent, de kans op ijsdagen rond 10 procent. We schakelen in elk geval over op een veel droger en minder winderig weertype.


Kans op natuurijs


Er vormt zich voorlopig geen natuurijs. Pas vanaf dinsdag 9 januari neemt de kans op de vorming van wat natuurijs iets toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten