zaterdag 6 januari 2018

Noordooster zonder vrieskou

"Siberische kou komt onze kant uit", kopten enkele Nederlandse nieuwssites gisteren. Klinkklare nonsens, natuurlijk. De bewering is zelfs twee keer fout. Eerst en vooral is het in westelijk Siberië momenteel uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. Er kan dus weinig Siberische kou onze kant uit komen. Ten tweede komt de aangevoerde luchtmassa de komende dagen zelfs helemaal niet uit Siberië, maar uit de Balkan en Noord-Afrika. Duidelijk dus dat we niet meteen koud vriesweer hoeven te verwachten.

De weerkaart van deze middag.


Vandaag wordt een overgangsdag. We bevinden ons midden in een uitgestrekte, opvullende depressiekern waardoor de wind grotendeels is weggevallen. In de loop van de dag vestigt zich een hogedrukkern in de omgeving van Schotland. Wij komen aan de zuidoostelijke flank van deze anticycloon terecht, waardoor de wind naar het noordoosten draait en in kracht toeneemt.
Morgen zondag bevinden we ons nog altijd in die noordoostelijke stroming. Daarin trekt een oplossend occlusiefront mee. Dat zorgt boven ons land voor veel bewolking en nu en dan een beetje neerslag, al blijft het in onze omgeving overwegend droog.

Maandag ligt de hogedrukkern boven Denemarken, met een uitloper naar Polen en Oekraïne. De wind waait bij ons nog altijd uit de oostelijke sector, maar de bovenluchten zijn in onze omgeving erg warm: +6°C op 850 hPa. Door een scherpe inversie is het aan de grond wel wat kouder, maar vriezen doet het niet. De inversie houdt wel veel vocht (en vervuilde lucht) gevangen in de onderste luchtlagen.

Dinsdag ligt het hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië en de Baltische staten, met een uitloper tot aan de Zwarte Zee. De stroming ruimt bij ons wat verder naar de zuidelijke secgtor, maar depressies hebben voorlopig nog geen invloed op ons weer. Dat is woensdag stilaan wel het geval, als het hogedrukgebied zich nog wat verder terugtrekt naar het zuidoosten. Een occlusiefront, verbonden aan een depressie nabij IJsland, kan dan van zuid naar noord over onze regio trekken.

Donderdag zien we al vrij grote verschillen tussen de weermodellen. Het Britse UKMO-model berekent dan een hogedrukgebied boven Scandinavië en ondiepe depressies boven de westelijke kust van de Zwarte Zee en boven Bretagne, met bij ons dus een oostelijke stroming. Het Europese ECMWF-model berekent het hogedrukgebied oostelijker, met nog altijd een uitloper richting Zwarte Zee en een ondiepe depressiekern boven Nederland. Dat resulteert bij ons in een zuidelijke tot westelijke stroming. Mogelijk heeft die onzekerheid te maken met de uitstroom van de koude Noord-Amerikaanse lucht boven de Atlantische Oceaan. Dat maakt het de weermodellen toch wat lastig. Ik verwacht nog wel wat veranderingen in de verwachtingen de komende dagen.


Twee verwachtingskaarten voor hetzelfde tijdstip: donderdag 11 januari (+120u). Merk op dat bij het Britse model (onderaan) het hogedrukgebied boven Scandinavië veel minder is uitgebouw in zuidoostelijke richting dan bij het Europese model (bovenaan).




Het weerbericht voor de regio Gent:

Vandaag zaterdag 6 januari 2018


  • Weerbeeld: het is de hele dag zwaarbewolkt tot betrokken. Meestal is het droog, nu en dan valt er een beetje lichte regen of motregen.
  • Maximumtemperatuur: 6°C 
  • Wind: vrijwel de hele dag windstil. In de late namiddag 2 Bft uit NO.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: nog altijd zwaarbewolkt tot betrokken met nu en dan wat motregen.
  • Temperatuur: minima rond 2°C.
  • Wind: eerst 3 en later 4 Bft uit NO.


Morgen zondag 7 januari


  • Weerbeeld: we bevinden ons in het Gentse op de rand van een hardnekkig wolkenveld boven het binnenland en brede opklaringen in de kustregio. Volgens de meeste weermodellen zou de bewolking overheersen, maar met wat geluk krijgen we nu en dan de zon te zien. Het blijft droog. Het is gevoelig kouder dan de vorige dagen.
  • Temperatuur: het kwik stijgt in de loop van de dag nauwelijks, met maxima rond 3°C.
  • Wind: 4 Bft uit NO.

Maandag 8 januari


  • Weerbeeld: de kans op opklaringen wordt groter, maar door de scherpe temperatuursinversie kan het lage wolkendek toch hardnekkig zijn. Het blijft wel de hele dag droog.
  • Temperatuur: minima rond 1°C, maxima rond 5°C.
  • Wind: eerst 4 en later 3 Bft uit ONO.


Dinsdag 9 januari


  • Weerbeeld: de dag begint vrij zonnig, maar geleidelijk neemt de bewolking toe. 's Avonds valt er lokaal een beetje lichte regen of motregen.
  • Temperatuur: minima rond -1°C (marge: -2 tot +3°C, afhankelijk van de bewolking), maxima rond  6°C.
  • Wind: 2 à 3 Bft uit OZO, ruimend naar Z.



Woensdag 10 januari


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt met nu en dan wat lichte regen of motregen.
  • Temperatuur: minima rond 3°C, maxima rond 7°C.
  • Wind: eerst matig (3 Bft) en later zwak (1 Bft) uit de zuidelijke sector.


Verdere vooruitzichten (donderdag 11 januari tot en met  maandag 15 januari)

Tussen een hogedrukgebied nabij de Baltische Staten en de klassieke IJsland-moederdepressie staat in onze omgeving een zuidoostelijke tot zuidwestelijke stroming. In deze situatie zullen kleine randdepressies ontstaan die bepalend kunnen zijn voor het weerbeeld in onze omgeving, maar die nu nog niet in de weermodellen zitten. We lijken in elk geval de meeste kans te maken op eerst overwegend droog en later licht wisselvallig weer. De temperatuur is normaal tot iets te hoog voor deze tijd van het jaar, met maxima gemiddeld rond 5 à 6°C en minima meestal rond 3 à 4°C. De kans op nachtvorst ligt de hele periode rond 15 procent.


Kans op natuurijs


Voorlopig vormt er zich geen natuurijs.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten