vrijdag 2 maart 2018

Zes uur schaatspret op de Kraenepoel

De late koudegolf heeft gisteren voor exact 6 uur schaatsplezier gezorgd op de Kraenepoel in Aalter. Daarmee hebben we het maximaal haalbare eruit gepuurd. Op andere populaire schaatslocaties, zoals het Donkmeer in Berlare, had de stevige wind te veel vrij spel en bleven er te veel windwakken liggen. Andere ondiepe plassen hadden dan weer te lijden onder de te sterke zon, wat helaas in Assebroek voor een zwaar schaatsongeval heeft gezorgd. Vandaag neemt de winter afscheid met onderkoelde regen en later op de dag ook sneeuw. Vanaf morgen dooit het volop.




Generaties natuurijsschaatsers verzamelden gisteren op de Kraenepoel in Aalter.


De omstandigheden zaten gisteren mee voor de Kraenepoel. Het vroor 's ochtends stevig (-6°C) en de zon werd versluierd door middelhoge bewolking. Op het deel van de Kraenepoel langs de Lotenhullestraat lag 7 tot 11 centimeter mooi zwart ijs. Omdat de zon niet scheen, bleef het ook vlak langs de oever stevig genoeg. Verder op de vijver lagen nog grote windwakken en daar werden de schaatsers uiteraard weggehouden.


Aan de kant van de Lotenhullestraat lag een mooie, zwarte ijsvloer.


Rond 14 uur steeg het kwik tot iets boven het vriespunt. Samen met de vrij grote volkstoeloop zorgde dat ervoor dat de ijsvloer helaas onbetrouwbaar werd, vooral in de buurt van scheuren. IJsmeester Patrick Vervaele sprak van "matrasijs": een ijsvloer die begint te golven en waarvan stukken dreigen los te komen. Daarom besloot hij rond 15 uur om de Kraenepoel te laten ontruimen voor er ongelukken gebeurden.

De vorst van de voorbije nacht (rond -3°C) volstond helaas niet om de schade te herstellen, waardoor de Kraenepoel vandaag - en de rest van de winter - dicht blijft.

Vandaag begint immers een dooi-aanval. De bovenluchten zijn op twee dagen tijd gigantisch opgewarmd. Eergisteren was het op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) -17°C, waardoor het kwik ook op waarnemingshoogte op -2°C bleef steken, ondanks de stralende zon. Gisteren was het amper nog -2°C op 850 hPa, vandaar ook lichte dooi ondanks het bewolkte weer. Vandaag stijgt de temperatuur op 850 hPa zelfs tijdelijk tot +3°C. Omdat het aan de grond vandaag wél blijft vriezen, valt de neerslag tijdelijk als onderkoelde regen en die kan wegen en voetpaden binnen de kortste keren spekglad maken. Ook op alle andere voorwerpen zet zich dan een laagje ijs af.

Na de middag daalt de temperatuur op grotere hoogte opnieuw onder het vriespunt. De neerslag gaat dan over in sneeuw. Vooral het noorden van onze provincie lijkt vanavond kans te maken op een sneeuwlaag van enkele centimeters.

Vannacht vriest het nog licht, maar morgen valt de zachte lucht dan echt binnen. Omdat de wind vanuit de oostelijke sector blijft waaien, kan de koude plaklaag zich misschien nog eventjes handhaven, maar uiteindelijk stijgt de temperatuur tot +7°C (aan de kust iets lager, in Limburg iets hoger). Zondag halen we zelfs de kaap van 10°C, terwijl er nu en dan ook wat regen valt. Het natuurijs smelt dan snel weg.

Volgende week verloopt wisselvallig en vrij zacht, met maxima meestal rond 9°C en minima rond 2°C. Er is nog een kansje op wat lichte vorst tijdens de nachten, maar nieuw natuurijs vormt er zich niet meer.

Op vraag van de journalist van het VRT-journaal meet ijsmeester Patrick Vervaele nogmaals het ijs van de Kraenepoel, "met wat inmiddels de bekendste boormachine van ons land moet zijn".


Geen opmerkingen:

Een reactie posten